De gezondheidsministers van de G7-landen hebben vandaag het belang benadrukt van vaccins in de strijd tegen de omikronvariant van het coronavirus. Het is van "strategisch belang" om de toegang tot vaccins te verzekeren, klinkt het in een gemeenschappelijke verklaring, na een door Groot-Brittannië bijeengeroepen online ontmoeting vandaag.
Volgens de ministers betekent dat onder meer dat er vaart moet gemaakt worden met de beloftes voor vaccindonaties. Ook zeggen de ministers dat de vaccinatiecampagnes in ontwikkelingslanden moeten versneld worden. Daarvoor is steun nodig. Over concrete beloftes valt evenwel niets te lezen.

De G7 bestaat uit Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Japan en de Verenigde Staten. In de mededeling klinkt ook lof voor Zuid-Afrika omdat het de omikron-variant ontdekt heeft. "De ministers loven het voorbeeldige werk van Zuid-Afrika bij het ontdekken van de variant en bij het alarmeren van andere landen", klinkt het.

De Wereldgezondheidsorganisatie noemde de in Zuid-Afrika ontdekte omikron-variant al zorgwekkend. ECDC, het Europese Centrum voor Ziektebestrijding en -controle, zei dat het bezorgd is dat de huidige vaccins minder goed werken tegen de variant. Maar wat het precieze effect van de omikron-variant is, is nog een vraagteken.