Alle volwassenen in Groot-Brittannië moeten de kans krijgen om een derde dosis van een covidvaccin te krijgen. En voortaan moet dat al kunnen drie maanden na de tweede dosis, in plaats van zes. Dat bevelen de wetenschappers die de Britse regering adviseren over de vaccinatiecampagne vandaag aan.
Tot nu konden alleen 40-plussers een derde dosis krijgen. Het wetenschappelijk comité, het JCVI, maakte het advies bekend op een persconferentie. Ook adviseert het comité om kinderen van twaalf tot vijftien jaar al een tweede dosis te geven drie maanden na de eerste dosis.

De adjunct van de chief medical officer van de Britse regering, haar hoogste gezondheidsadviseur, zei dat de "nieuwkomer" van de omikronvariant zorgwekkend is. Het aantal mutaties van de variant "doet ons vrezen voor een mogelijk effect op de effectiviteit van het vaccin", zei hij. Maar hij riep de bevolking op "niet te panikeren".

In het Verenigd Koninkrijk zijn al een tiental gevallen opgedoken van de omikronvariant. Zaterdag zei premier Boris Johnson dat er wegens die variant weer enkele beperkingen heringevoerd zullen worden. Zo wordt het weer verplicht om vanaf dinsdag een mondmasker te dragen op het openbaar vervoer en in winkels. Ook wordt het sterk aangeraden aan kinderen vanaf elf jaar in de gemeenschappelijke ruimtes van scholen. Reizigers die in het Verenigd Koninkrijk aankomen moeten binnen de twee dagen een PCR-test uitvoeren en in afwachting daarvan in quarantaine.