‘The 33’ toont de adembenemende overlevingsstrijd van 33 Chileense mijnwerkers

5 augustus 2010. De goud- en kopermijn in het Chileense Copiapó stort in en 33 mijnwerkers komen vast te zitten op zo'n 700 meter onder de aardbodem. Het is het begin van een ware overlevingsstrijd. ‘The 33’, deze zondag te zien op Play6, is gebaseerd op waargebeurde feiten. De makers van de film gingen dan ook erg ver om de strijd van de overlevenden zo realistisch mogelijk in beeld te brengen.

Op 13 oktober 2010 keken een miljard mensen over de hele wereld met ingehouden adem toe hoe een groep van 33 Chileense mijnwerkers werd gered uit hun ondergrondse gevangenis. De mannen hadden 69 dagen vastgezeten in een ingestorte mijn, een beproeving die voor de toeschouwers niet te bevatten was. Vijf jaar later kwam hun verhaal naar de bioscopen met ‘The 33’, een drama van de Mexicaanse filmmaakster Patricia Riggen. Antonio Banderas, Rodrigo Santoro, Lou Diamond Phillips, Juliette Binoche en Gabriel Byrne maken deel uit van de internationale sterrencast. Het waargebeurde verhaal dat ‘The 33’ inspireerde is nog dramatischer dan veel fictieve rampenfilms. Maar doet de film het echte verhaal van de overlevenden alle eer aan?

Dankzij voortdurende live verslaggeving was het wereldwijde publiek op de hoogte van de communicatie van de mijnwerkers met de buitenwereld en de minutieus geplande reddingspogingen. Maar wat moeilijk voor te stellen is voor iedereen die niet direct betrokken was bij het ongeluk, is hoe het leven moet zijn geweest voor de mijnwerkers en hun geliefden tijdens die 69 dagen. Regisseur Patricia Riggen vertelde in de New York Times dat respect voor die ervaringen haar belangrijkste doel was bij de verfilming. Ze ging zelfs zo ver dat ze alle 33 overlevenden interviewde. Ze sprak ook met hun families.

Denkbeeldig koken

Zelfs een moment in de film dat pure fantasie lijkt, is gebaseerd op wat de overlevenden vertelden. We hebben het over een scène waarin de mannen genieten van een uitgebreid, gedroomd feestmaal. “Ik vroeg de mijnwerkers: ‘Hoe hebben jullie de honger overleefd?’ Ze spraken de hele tijd over eten. Ze stelden zich feesten voor. Ze kookten in gedachten. Ze maakten braadstukken, gigantische empanadas…”, licht Riggen haar inspiratie toe.

Een aantal mijnwerkers verleenden ook hun medewerking tijdens de productie van de film. Het resultaat is een diep persoonlijke kijk op een ongelooflijke prestatie van menselijk doorzettingsvermogen en vindingrijkheid, voor de ogen van een wereldwijd publiek. De scènes die zich afspelen in de mijnen zelf zijn volgens ingewijden en recensenten buitengewoon realistisch in beeld gebracht. Riggen en haar crew filmden dan ook in echte mijnen - in Colombia weliswaar, niet in Chili. Hoewel de regisseur in The New York Times moest toegeven dat deze werkwijze “veel ziekenhuisopnames” tot gevolg had, was het wellicht de enige manier om het vereiste niveau van realisme te bereiken met haar beperkte budget.

De ontberingen die het productieteam zelf ook écht moest doorstaan, onderstreepten alleen maar de ongelooflijke overlevingsstrijd van de 33 mijnwerkers wier verhaal ze moesten vertellen.

Bekijk ‘The 33’ op zondag 5 december om 19.55 uur op Play6 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Films

Bekijk alles
Top