Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is vandaag met 130 toegenomen tot 2.772. Dat is de grootste toename sinds 4 januari, aldus cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Vergeleken met één jaar geleden liggen er nu ruim 1.000 mensen meer in de ziekenhuizen met COVID-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.
Op de verpleegafdelingen liggen nu 2.209 coronapatiënten. Dat zijn er 118 meer dan gisteren. Op de afdelingen intensieve zorg nam het aantal mensen met corona toe met 12 tot 563. Dat is het hoogste aantal sinds 25 mei.

In de afgelopen 24 uur werden er op de verpleegafdelingen 249 nieuwe coronapatiënten binnengebracht. Op de ic's werden er 48 mensen opgenomen.

Er liggen al een tijdje meer coronapatiënten dan niet-coronapatiënten op de ic's. De intensive cares behandelen nu 397 'non-COVID-patiënten'. Dat zijn mensen die bijvoorbeeld een zwaar ongeluk hebben gehad of behandeld worden vanwege kanker of hartproblemen. In totaal liggen er nu 960 patiënten op deze afdelingen. De totale capaciteit op de ic's is 1.110 bedden.

Het LCPS ziet vooralsnog geen signalen dat de ziekenhuisbezetting met COVID-patiënten op korte termijn gaat afnemen. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, sprak onlangs de verwachting uit dat het aantal opgenomen patiënten oploopt tot boven de hoogste piek van afgelopen winter van 2.800 mensen.

Vorige maand werd besloten om patiënten te spreiden over het land, om de druk op de ziekenhuizen te verdelen.