De Chinese president Xi Jinping heeft vandaag een miljard vaccins beloofd aan het Afrikaanse continent. In een toespraak via videoconferentie voor een Chinees-Afrikaanse top in de Senegalese hoofdstad Dakar zei Xi Jinping dat China 600 miljoen vaccins gratis zal leveren. Bedrijven zullen samen nog eens 400 miljoen extra vaccins produceren.
Bedoeling is om de vaccinatiegraad in Afrika op te krikken. Xi Jinping verwees naar het doel van de Afrikaanse Unie om nog dit jaar een vaccinatiegraad van zestig procent te bereiken. China zal ook 1.500 medische vaklieden in teams naar Afrika sturen, klonk het. Volgens experts ligt de vaccinatiegraad in veel Afrikaanse landen op dit moment onder de tien procent.

Gedurende de tweedaagse top moet China samen met de Afrikaanse landen bekijken hoe ze de komende drie jaar zullen samenwerken. Bedoeling is ook om de betrekkingen een nieuw elan te geven, zei Wang Wenbin, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking.

China is al twaalf jaar de belangrijkste handelspartner van Afrika. De Chinezen zijn goed voor een vijfde van de Afrikaanse buitenlandse handel. Ook verleent China veel kredieten in Afrika en investeert het er sterk. De investeringen liepen volgens Chinese cijfers vorig jaar op tot 2,96 miljard dollar, 9,5 procent meer dan het jaar ervoor.