Cercle Brugge heeft vandaag met de Oostenrijker Dominik Thalhammer (51) zijn nieuwe coach voorgesteld. Het ontslag van zijn voorganger Yves Vanderhaeghe leidde tot heel wat onvrede onder de fans. "De timing van het ontslag was misschien vreemd, maar gezien de persoonlijke situatie van Yves werd dit pas gisteren doorgevoerd", suste voorzitter Vincent Goemaere.
Vanderhaeghe mocht daags na de 3-1 zege van zaterdag tegen KV Mechelen beschikken, maar zijn ontslagbrief lag al een week klaar. Het bestuur besliste echter de beslissing uit te stellen omdat Vanderhaeghes vader recent de strijd met kanker verloor.

"Ik heb begrip voor de emoties bij de fans", zei Goemaere, sinds zaterdag in isolatie met een coronabesmetting. "Yves blijft voor ons een topmens, we hebben veel respect voor hem. Maar ons puntentotaal is niet voldoende. De timing van het ontslag was misschien vreemd, maar gezien de persoonlijke situatie van Yves werd dit pas gisteren doorgevoerd. De beslissing gaat uiteraard niet over de persoon Yves maar over de sportieve situatie. De 17e plaats in de stand strookt niet met onze ambities. We moeten punten pakken, er zijn geen excuses meer."

Goemaere beseft naar eigen zeggen heel goed dat de fans ontevreden zijn. "Maar het enige dat nu kan helpen, is resultaten boeken. Deze actie was niet tegen Cercle en de fans, maar voor Cercle. Er ligt een plan op tafel om de resultaten te behalen die Cercle verdient. Wij moeten nu door deze situatie. Ik heb veel over mijn hoofd gekregen, ik sta dan ook in de frontlinie. Maar nu moeten we de bal gewoon tussen de palen krijgen."

Sinds AS Monaco in 2017 Cercle Brugge overnam, heeft groen-zwart de reputatie van trainerskerkhof. "Ik ga niet volledig akkoord dat alles vanuit Frankrijk georganiseerd wordt", reageerde Goemaere. "Sinds de komst van Oleg Petrov is er een duidelijke visie. Er is een managementteam ter plaatse en de beslissing worden ook ter plaatse genomen. Ik denk echt wel dat we de juiste stappen aan het zetten zijn, en ik ben de eerste die predikt dat we stabiliteit en continuïteit nodig hebben. Maar er is nog werk aan de winkel, dat is meer dan duidelijk."

Technisch directeur Carlos Avina Ibarrola wil dat Cercle Brugge consistenter presteert. "Enkele weken geleden kwamen we tot de conclusie dat verandering noodzakelijk was. We zijn bij Dominik Thalhammer terechtgekomen na een uitgebreide rekruteringsprocedure", aldus de Mexicaan. "Met LASK slaagde hij er vorig seizoen in om RB Salzburg af te troeven, het dominante en meest agressieve team in Oostenrijk. Met Cercle willen we met hoge intensiteit spelen en niet passief voor de dag komen. Voor het seizoen lieten we onze spelers in die optiek een specifiek trainingsprogramma volgen. Op fysiek vlak zijn we top in België."