5 redenen waarom 'Love Actually' een echte klassieker is

Films |

Precies 18 jaar geleden gebeurde er iets dat de eindejaarsperiode voor altijd zou veranderen. Het was niet de uitvinding van de kerstbal of de kerstmarkt, nee hoor: het gaat om een film. Op 3 december 2003 kwam ‘Love Actually’ uit en onze kerstperiode was nog nooit zo romantisch en pijnlijk tegelijkertijd. Dit is waarom ‘Love Actually’ zo’n klassieker is!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Voor wie het nog niet weet: 'Love Actually' is een Britse film uit 2003 met een keur aan Engelse topacteurs in de hoofdrollen. Onder anderen Liam Neeson, Alan Rickman, Emma Thompson, Hugh Grant en Colin Firth, om er maar een paar te noemen. De film volgt enkele koppels en families gedurende de vijf weken voor Kerstmis. Allemaal worstelen ze met de liefde en hoe ze aan hun partners of familieleden kunnen duidelijk maken hoe ze zich voelen. Wat eerst lijkt op een verhaal over allemaal onbekenden, blijkt uiteindelijk een verhaal te zijn over mensen wiens leven een klein beetje met elkaar verweven is. En dat zorgt natuurlijk voor een feestelijk en hartverwarmend einde.

 Maar hoe komt het dat nu net deze film een kerstklassieker is geworden? Proximus Pickx legt het je uit.

Eigenlijk geen kerstfilm

Het eerste punt dat ‘Love Actually’ een kerstklassieker maakt, is eigenlijk een beetje tegenstrijdig. Het gaat er namelijk om dat de film niet echt over Kerstmis gaat, althans niet over het feest op 25 december. Technisch gezien natuurlijk wel, maar je wordt niet overweldigd door de feestdag. ‘Love Actually’ zou namelijk nog steeds een goede film zijn zonder 25 december en dat is iets wat je niet over veel kerstfilms kunt zeggen. Het feest is de setting, maar waar het echt om gaat is de boodschap van Kerstmis: liefde, vriendschap en samenzijn. De relaties tussen de personages winnen het van cadeaus, dennenbomen en de Kerstman en dat kan veel romantische zielen bekoren.

Herkenbare personages

Dat brengt ons natuurlijk meteen bij het tweede punt: de personages. Die zijn zo herkenbaar gemaakt dat je minstens een iemand ziet in de film waarbij je denkt: “Amai, dat zou ik ook doen/zeggen”. Het blijven natuurlijk fictieve personages uitgebeeld door acteurs, maar ze verschijnen niet opgedoft en op hun paasbest (of kerstbest?) op het scherm, waardoor ze veel authentieker lijken. Het beste voorbeeld is Natalie (Martine McCutcheon): ze is een beetje ongemakkelijk, verlegen en de grote underdog in het verhaal, maar je kan niet anders dan haar leuk vinden. Vooral wanneer ze stiekem verliefd wordt op haar baas, eerste minister David (High Grant).

De soundtrack

Als een film begint met een live-uitvoering van ‘All You Need Is Love’ van de Beatles en eindigt met 'God Only Knows' van de Beach Boys, weet je dat het goed is. Je moet natuurlijk ‘All I Want For Christmas’ een paar keer verdragen, maar de iconische scène waarin Hugh Grant door zijn Downing Street danst op ‘Jump (For My Love)’ van de Pointer Sisters is niets dat je snel vergeet.

Niet allemaal rozengeur en maneschijn

Liefde is het mooiste wat er is, maar soms doet het ook pijn. ‘Love Actually’ is vastbesloten beide keerzijden van de medaille te tonen, met aan de ene kant uiterst romantische scènes en aan de andere kant scènes die ons hart een beetje doen breken. Denk maar aan het moment waarop Mark (Andrew Lincoln) besluit zijn liefde te verklaren aan Juliet (Keira Knightley) door middel van kaarten waarop hij een mooie boodschap heeft geschreven. Maar hoewel Juliet hem kust, kan ze zijn liefde niet beantwoorden want binnen wacht een andere man op haar.

Gewoon grappig

‘Love Actually’ mag dan romantisch zijn en nu en dan ons hart breken, toch is de film boven alles erg grappig. Het moment dat ons nu nog steeds aan het lachen brengt, is wanneer we iets compleet nieuws leren over de geboorte van Jezus. Karens (Emma Thompson) dochter komt namelijk dolgelukkig thuis, want ze heeft een rol gekregen in het toneelstuk over het verhaal van Kerstmis. Haar rol? Eerste kreeft. Waarom Karen de iconische woorden zegt: “dus er waren meerdere kreeften aanwezig bij de geboorte van Jezus?”

Ontdek ‘Love Actually’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top