Vier de veertigste verjaardag van Britney Spears mee

Muziek |

Hoera! Britney Spears, ‘The Princess of Pop’, mag vandaag veertig kaarsjes uitblazen. Proximus Pickx blikt ter gelegenheid van de verjaardag terug op de vele successen van deze superster en de invloed die ze heeft gehad op de Amerikaanse muziekindustrie.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Teen pop als solosuperster

Die invloed begon eind jaren negentig. Dat was een periode waarin bands als 'Take That', 'The Spice Girls', 'Hanson' en 'The Backstreet Boys' te boek stonden als vaandeldragers van teen pop, het popgenre dat zich richtte op tieners. De bovenvermelde muziekformaties waren echter allemaal groepen met zangers of zangeressen die samen de markt moesten impalmen, maar Spears herinnerde de platenbonzen eraan dat ook solo-artiesten een ruim publiek konden aanspreken. De Australische zangeres Kylie Minogue had dat eind jaren tachtig immers al eens gedaan en Spears zou proberen om tien jaar later in diens voetsporen te treden. Dankzij het succes van Spears werd de weg geplaveid voor andere vrouwelijke solosupersterren zoals Christina Aguilera en Jessica Simpson.


Britney gaf teen pop facelift

Spears bewees niet enkel dat solo-artiesten een toekomst hadden in het teen pop-genre, ze gaf dat genre ook een facelift. Voortaan werd de focus gelegd op ‘teenage sexappeal’: een overvloed aan danspasjes, dubbelzinnige songteksten en weinig verhullende kledij. In haar nummers zong Spears over de niet zo fraaie kanten van de liefde, over eenzaamheid en over lastige emoties. Dat was op zich niets nieuws voor teen pop, maar Spears combineerde deze thema's met haar vele wulpse bewegingen en uitdagende kostuums.


Unieke, opvallende optredens

Spears had goed gekeken naar superster Madonna om te weten dat je dankzij een opvallend optreden relevant kan blijven in de muziekindustrie. Ze trok in september 2001 haar stoute schoenen aan en zette bij de toenmalige MTV Video Music Awards een dijk van een show neer. Dat deed ze door het nummer ‘I’m A Slave 4 U’ te zingen terwijl ze op het podium danste met een python, een van de grootste slangensoorten ter wereld.

Haar performance ging de wereld rond en bereikte ook supersterren in wording zoals Miley Cyrus, Kanye West en de Taylor Swifts van deze wereld. Deze artiesten kwamen dankzij Britney nogmaals te weten dat je als superster echt alles uit de kast mag halen om op te vallen.

Vriendschappen met Paris Hilton en Elton John

Ondanks de succesvolle carrière vond de zangeres ook heel wat tijd om vriendschappen uit te bouwen. Zo zouden Paris Hilton, Elton John en Madonna tot de vriendenkring van de veertigjarige Spears behoren. Hilton verklaart in de Amerikaanse media dat ze wel eens met Spears uit gaat eten en dat de twee dames modetrends, muziek en andere leuke dingen bespreken. “Britney is zo fijn en zo onschuldig. Ik hou enorm veel van haar", klonk het bij Hilton onlangs nog. Elton John zou volgens Amerikaanse media dan weer een klankbord zijn geweest voor Britney wanneer ze raad of advies nodig had. Dat was ook de rol die superster Madonna innam ten opzichte van Britney Spears.

De successen

Britney Spears is een van de meest succesvolle artiesten wereldwijd. Ze won in haar carrière honderden muziekprijzen waaronder één Grammy Award en acht Billboard Music Awards. De artieste heeft negen studioalbums uitgebracht. Haar eerste album ‘...Baby One More Time’ werd wereldwijd naar schatting meer dan 25 miljoen keer verkocht. Het volgende album, ‘Oops!... I Did It Again’ (2000) werd naar schatting meer dan 20 miljoen keer verkocht. Zelfs haar derde studioalbum, ‘Britney’ (2001), ging meer dan 10 miljoen keer over de toonbanken. In totaal heeft Britney Spears volgens het Amerikaanse Billboard wereldwijd meer dan 100 miljoen platen verkocht.


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top