Voor deze acteurs was ‘W817’ het startschot van een mooie carrière

Hoera, het is zover! De langverwachte W817-film, ‘8eraf’, is na een jaar uitstel eindelijk te zien in de Vlaamse cinemazalen. Dankzij een crowdfundingsactie keren personages Steve, Birgit, Zoë, Tom, Akke, Jasmijn, Carlo en Ellen deze winter terug naar waar het voor hen allemaal begon. Voor enkele van deze acteurs was de VRT-jeugdserie ook het startschot van een mooie carrière.

Jenne Decleir

De Vlaamse jeugd leerde Jenne Decleir kennen als Carlo Stadeus in de VRT-jeugdserie 'W817'. Carlo is een goede vriend van Akke (Aron Wade) en staat in de serie vooral bekend als een liefhebber van het vrouwelijke schoon… en Birgit Baukens (Kadèr Gürbüz). Die probeerde hij voortdurend het hof te maken en dat leidde soms tot grappige situaties.

Jenne Decleir is de zoon van de Belgische acteur Jan Decleir en de Nederlandse actrice Caroline Van Gastel. Hij is tevens de halfbroer van acteur Flor Decleir en actrice Sofie Decleir. Na 'W817' zagen we Jenne schitteren in televisieseries zoals ‘Flikken’, ‘Spoed’, ‘Costa!’, ‘De Kavijaks’, ‘Sara’, ‘Aspe’, ‘Witse’, ‘Salamander’ en ‘Familie’. In 2014 speelde Jenne mee ‘Bowling Balls’, dat is een film over twee rivaliserende motorbendes van regisseur Marc Punt. 

Govert Deploige

Toen ‘W817’ in 1999 op de buis kwam speelde de Belgische acteur Govert Deploige de rol van Steve Mertens, een homoseksuele student lichamelijke opvoeding. Met zijn rol als homoseksuele man eiste Deploige heel wat aandacht op en daarom gaf Çavaria, een belangenorganisatie van Vlaamse en Brusselse holebi’s en transgenders, Deploige in 1999 een Çavaria-award.

De serie ‘W817’ was, net als bij Jenne Decleir, een ideale springplank voor Deploige. De acteur zou later nog verschijnen in onder andere ‘Flikken’, ‘Thuis’, ‘Witse’, ‘Spring’ en ‘Familie’. Momenteel speelt Deploige een gastrol in de telenovelle ‘Lisa’ op VTM. 

Kadèr Gürbüz

De Vlaams-Turkse actrice Kadèr Gürbüz was begin jaren negentig al af en toe op Vlaamse beeldbuizen te zien. Ze werkte als presentatrice en kreeg een gastrol in ‘De Kotmadam’ in 1993 en een terugkerende rol in ‘Chez Bompa Lawijt’ in 1994. Na enkele kortstondige opdrachten vertolkte ze vanaf 1999 tot en met 2003 de rol van Birgit Baukens in ‘W817’. Birgit was de enige van de personages die niet studeerde en kwam volgens fans over als egoïstisch en opportunistisch. Ze had in de serie ooit een flirt met Tom (Danny Timmermans) en koesterde na die romance nog steeds gevoelens voor hem.

Na 'W817' was Gürbüz nog te zien in tal van andere projecten. Enkele jaren geleden speelde ze nog een ijzersterke rol in de Vlaamse dramareeks 'Gent-West'.


Aron Wade

Deze acteur speelde wellicht het meest in het oog springende personage uit 'W817', Akke. Akke is een sociaal onhandige IT-student die samen met zijn studiegenoot Carlo (Jenne Decleir) ooit een bedrijf wil beginnen. Zijn gebrek aan sociale vaardigheden zorgt steevast voor komische situaties in het huis waar zijn huisgenoten gelukkig raad mee weten. Als Akke zijn kans schoon ziet om op amoureus vlak zijn slag te slaan, kruipt hij in de rol van zijn alter ego Berend. Die heeft immers zelfvertrouwen en stijl in overvloed.

Aron Wade speelde zijn eerste grote rol in ‘De Kotmadam’. Daarin speelde hij van 1991 tot en met 1997 de student Koen Maertens. Eind jaren negentig was Wade ook te zien als presentator op Ketnet. Wade bleef na zijn rol in 'W817' vertoeven in de theaterwereld, trad meermaals op in theatervoorstellingen en werd in 2007 zelfs genomineerd voor de Vlaamse Musicalprijs. Sinds enkele jaren legt Wade zich toe op het schrijven van boeken.

'8eraf'

Op een dag ontvangen Steve (Govert Deploige), Birgit (Kadèr Gürbüz), Zoë (Britt Van Der Borght), Tom (Danny Timmermans), Akke (Aron Wade), Jasmijn (Aagje Dom) en Ellen (Machteld Timmermans) een videoboodschap van hun oude kotgenoot Carlo (Jenne Decleir). Die nodigt hen uit op zijn huwelijksfeest omdat hij eindelijk de liefde heeft gevonden. De vrienden gaan in op de uitnodiging en ontdekken dat er in al die jaren weinig veranderd is. Bovendien vermoeden ze dat Carlo andere plannen heeft met het weekend dan hij liet uitschijnen...

Ben jij ook benieuwd hoe het met de vrienden van 'W817' gaat? Ga dan snel naar jouw lokale biscoop om de vervolgfilm '8eraf' te bekijken!

Films

Bekijk alles
Top