Het tweede deel van haar bezoek aan Congo bracht minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit) vrijdag naar Goma, in het oosten van het land. In een buitenwijk van de stad bezocht ze projecten die beheerd worden door de ANPC (Académie Nationale Paysanne au Congo). Goma zelf bleef gespaard van de uitbarsting van de vulkaan Nyiragongo, in juni van dit jaar, maar de wijk die Kitir bezocht raakte bedolven onder een drie meter hoge lavastroom. De minister toonde zich onder de indruk van de "mooi, sterke mensen, die in deze moeilijke omstandigheden recht blijven".
ANPC is een netwerk van organisaties die in verschillende Congolese provincies actief zijn. In Goma leiden ze landbouwersvrouwen op om hun oogst aan bijvoorbeeld bonen, soja of koffie te vergroten zodat ze niet alleen voor hun eigen gezin kunnen instaan, maar ook een deel op de markt kunnen brengen. "Ze helpen hen dus in de volledige keten", legt Kitir uit. "De grond is hier vruchtbaar, maar ze hebben steun nodig om die producten ook verder te verkopen, en om voor die verkoop dus maximaal te kunnen produceren."
Maar de uitbarsting van de Nyiragongo gooide de levens van duizenden mensen omver, en dus ook van de vrouwen die ANPC in Goma bijstaat. Een groot deel van de velden die ANPC beheert, raakte bedolven onder de lavastroom. Maar omdat de organisatie hamert op solidariteit, werden de velden die gespaard bleven weer verdeeld onder de getroffen boerinnen. Kitir wijst op de belangrijke taak die deze vrouwen, ook in d Congolese samenleving, opnemen. "Ze werken niet enkel op het veld, ze zorgen ook voor de kinderen en het huishouden en zijn ook verantwoordelijk voor het vee."
België werkt al langer samen met ANPC. Daarbovenop komt nu extra steun voor een project dat moet dienen om de mannen, onder de noemer "positieve mannelijkheid", meer te betrekken bij de taken en hen aan te zetten om hun verantwoordelijkheid op te nemen. Het gaat om 700.000 euro voor twee Congolese projecten, in Goma en hoofdstad Kinshasa. In totaal is er 6 miljoen vrijgemaakt voor projecten in verschillende landen.
Behalve de nabijheid van de vulkaan vormt de onveiligheid in het oosten van het land ook in Goma en omgeving een bedreiging voor de vrouwen. "Bovendien is het gevaar onvoorspelbaar: de ene dag kan het veilig zijn, maar de dag erop riskeren de vrouwen hun leven", vertelde directrice Victorine Nzyavake. "Het geweld komt in veel vormen, van gewapende groepen, bandieten en anderen. In de regio van Beni, bijvoorbeeld, zijn ANPC-vrouwen verdwenen."
"Ik ben heel blij dat ik met vrouwen kon spreken die zeer actief en gemotiveerd zijn", zei Kitir na afloop. "Ze hebben me verteld wat ze meemaken, en dat zijn vaak moeilijke verhalen. Maar de kracht van die vrouwen geeft mij het engagement om aan de slag te gaan."
Bij de vulkaanuitbarsting van eind mei vielen 25 doden en tienduizenden mensen in Goma en daarbuiten moesten op de vlucht slaan voor de lavastroom. De lavastroom kwam tot stilstand net voor de stad, maar verschillende wijken werden niettemin zwaar getroffen.
België stuurde toen wetenschappers van het AfricaMuseum ter plaatse om de situatie te monitoren, en op dit moment wordt de activiteit van de vulkaan nog altijd gemonitord vanuit Tervuren.