De Verenigde Staten en Canada nemen maatregelen naar aanleiding van de nieuwe, zorgwekkende coronavariant omicron. Beide landen sluiten de grenzen voor reizigers uit zuidelijk Afrikaanse landen.
De Verenigde Staten kondigden vandaag aan de grenzen te sluiten voor reizigers uit acht zuidelijk Afrikaanse landen. Vanaf maandag is het voor mensen uit Botswana, Lesotho, Malawi, Mozambique, Namibië, Swaziland (eSwatini), Zimbabwe en Zuid-Afrika verboden naar Amerikaans grondgebied te reizen, aldus een Amerikaanse verantwoordelijke. Enkel Amerikaanse burgers, permanente inwoners en voor wie andere speciale uitzonderingen gelden, mogen het land binnen. Het Witte Huis spreekt van een voorzorgsmaatregel.

Ook Canada sluit de grenzen voor zeven zuidelijk Afrikaanse landen waar de nieuwe variant is vastgesteld. Het gaat om Botswana, Lesotho, Mozambique, Namibië, Swaziland (eSwatini), Zimbabwe en Zuid-Afrika. "We moeten snel handelen om de Canadezen te beschermen", aldus Jean-Yves Duclos, Canadees minister van Volksgezondheid.

Al heel wat landen, waaronder België, voerden reisbeperkingen in naar aanleiding van de coronavariant omicron, die het eerst was geïdentificeerd in Zuid-Afrika. Ook in België is er één bevestigd geval, kondigde federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) vandaag aan.

Volgens de Zuid-Afrikaanse minister van Gezondheid Joseph Phaahla zijn de reisbeperkingen onterecht en in strijd met de standaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Hij zei dat eerste onderzoeken er weliswaar op wijzen dat de nieuwe variant mogelijk besmettelijker is, maar dat hij er vertrouwen in had dat de coronavaccins hun werk doen.