Infectioloog Erika Vlieghe denkt dat de extra coronamaatregelen die vrijdag zijn afgesproken in het onderwijs niet zullen volstaan om de situatie "onder controle" te brengen. "Ik ben niet zeker of het zal volstaan", zei ze vandaag in "Terzake" (Canvas).
Het Vlaamse onderwijsveld bereikte vanavond een akkoord over een aantal bijkomende coronamaatregelen. Die moeten helpen in de strijd tegen de vierde golf. Zo worden buitenschoolse activiteiten met overnachting geschrapt, mogen klasgroepen niet meer gemengd worden in refters en studieruimten en worden de quarantaineregels opnieuw iets strenger. 

Infectioloog Erika Vlieghe vreest dat dat pakket maatregelen niet zal volstaan. Zij had graag meer doortastende maatregelen gezien op het vlak van mondmaskers, CO2-meters en test- en quarantainebeleid. "Voor een klasquarantaine gaat men van vier naar drie besmettingen. Maar oorspronkelijk was dat vanaf het tweede kind. We zitten met een besmettelijke deltavariant, het is een illusie om dan te wachten tot de derde besmetting. Ik zie niet goed in hoe dit krachtig zal ingrijpen op de circulatie in de scholen." 

"Ik denk niet dat de situatie hiermee onder controle komt en dat is jammer voor de kinderen, voor hun ouders en de leerkrachten", aldus Vlieghe.

En de nieuwe coronavariant B.1.1.529, die intussen de naam omicronvariant heeft gekregen, is volgens Erika Vlieghe reden voor "bezorgdheid". "Maar anderzijds is het ook niet de apocalyps", zo zei Vlieghe. "Het helpt ook niet om nu te panikeren en het mag ons niet afleiden van het werk dat we in België nog hebben met de deltavariant", aldus Vlieghe.

De nieuwe omicronvariant is door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) al bestempeld als een 'variant of concern' of een verontrustende variant. Vlieghe bevestigt dat er in wetenschappelijke kringen "erg bezorgd" wordt gereageerd op de nieuwe variant. Die bezorgdheid heeft onder meer te maken met de graad van besmettelijkheid. "Tot nog toe kon geen enkele variant zich meten met de deltavariant. Deze lijkt dat wel te kunnen", aldus Vlieghe. Daarnaast toont de variant ook mutaties.

Toch blijft Vlieghe voorzichtig met grote conclusies. "We weten voor de rest nog weinig over de variant. Er zijn vermoedens dat ze heel besmettelijk is. Maar of ze ook meer ziekmakend is, weten we niet", klinkt het. Daarom is het nodig om meer informatie te verzamelen. Nu "panikeren" of "als konijnen naar de lichtbak van de nieuwe variant te kijken", is volgens haar niet nodig. De nieuwe variant mag de aandacht ook niet afleiden van de lopende strijd tegen de deltavariant.