Beroepsfederatie Belgische Brouwers hoopt op nieuwe steunmaatregelen voor horeca en evenementensector na de invoering van de bijkomende maatregelen die vanaf morgen ingaan. "Er dringen zich bijkomende steunmaatregelen op doorheen de volledige keten, onze rijke eet-, drink- en tafelcultuur dient beschermd te worden."
Belgische Brouwers betreurt de maatregelen die het Overlegcomité heeft aangekondigd maar toont eveneens begrip voor de zorgwekkende evolutie van de besmettingscijfers en de druk die dit legt op ons zorgsysteem. Toch benadrukt de federatie dat de horeca en toeleveranciers het sinds het uitbreken van de pandemie enorm moeilijk hebben gehad, en dat de ingevoerde maatregelen ook zorgen voor een deuk in het consumentenvertrouwen, met risico op annulaties en mensen die niet komen opdagen.

"Wij pleiten voor doelgerichte steunmaatregelen doorheen de volledige keten naar aanleiding van de ontstane situatie", zegt de federatie. "We denken aan het verlengen van tijdelijke werkloosheid, het uitbreiden van het overbruggingsrecht, het invoeren van modaliteiten voor kredietaflossingen, het herinvoeren van de tijdelijke btw-verlaging op alcoholische dranken in de horeca en het compenseren van forse omzetdaling. Geen steun zal de volledige keten voor nog grotere uitdagingen stellen. "

De organisatie doet ook een oproep naar de klanten. "We kunnen nog een pintje drinken in ons favoriete café of iets gaan eten in ons lievelingsrestaurant, weliswaar niet zoals we dat gewend waren, maar laten we de komende drie weken met z'n allen de huidige maatregelen zo goed als mogelijk volgen om er ons op die manier van te verzekeren dat we dit ook zullen kunnen blijven doen voor een lange tijd", besluit Krishan Maudgal, directeur van vzw Belgische Brouwers.