Nederland voert strengere maatregelen tegen het coronavirus in. Het gaat om een "avondlockdown", waarbij om 17 uur de bars, restaurants en niet-essentiële winkels dicht moeten tot 5 uur in de ochtend. Dat heeft de Nederlandse premier Mark Rutte vanavond aangekondigd.
De strengere maatregelen gaan zondag 28 november om 5 uur in de ochtend in en gelden in ieder geval tot en met zaterdag 18 december. De Nederlandse overheid zal in de week ervoor, op 14 december, de situatie opnieuw beoordelen.

Essentiële winkels zoals supermarkten en drogisterijen blijven open tot 20 uur. Amateursport (wedstrijden en trainingen) is tussen 17 en 5 uur niet meer toegestaan. Topsporters (trainen en wedstrijden spelen) en professionele kunst- en cultuurbeoefening mogen wel actief zijn na 17 uur, maar er is geen publiek welkom. 

Scholen blijven open, maar onder veel strengere maatregelen. Er komen looproutes en scholieren vanaf 10 jaar moeten mondmaskers dragen wanneer ze niet op hun plaats zitten.

Voorts moet er verplicht anderhalve meter afstand worden gehouden in de horeca, het theater, de bioscoop en doorstroomlocaties zoals beurzen. Ook moeten daar mondmaskers worden gedragen bij verplaatsingen. 

Een mondmasker en 1,5 meter afstand wordt in Nederland verplicht op alle plaatsen waar een vaste zitplaats geldt. In de praktijk betekent dit dat de bezetting teruggaat naar een derde van de capaciteit.

Rutte kondigde ook aan dat er nieuwe financiële steunpakketten komen. De overheid trekt nog eens 2,2 miljard euro extra steun uit voor bedrijven.

De Nationale Politie van Nederland houdt rekening met onaangekondigde manifestaties, ongeregeldheden en mogelijke rellen na de persconferentie van vanavond over een aanscherping van de coronamaatregelen in het land. Een woordvoerder van de korpsleiding zegt dat de politie voorbereid is.