De onderzoekscommissie PFOS-PFAS van het Vlaams Parlement nadert het moment van de waarheid. De commissie rondde vandaag het voorlaatste luik af. Volgende week krijgt 3M een soort 'herkansing' nadat de eerste passage van het chemiebedrijf nog veel vragen onbeantwoord liet. De commissie heeft ook de planning voor het laatste luik, het politieke luik, afgesproken. In januari zullen alle politieke verantwoordelijken de revue passeren en tegen 31 januari wil de commissie de werkzaamheden afronden. Dat heeft commissievoorzitter Hannes Anaf (Vooruit) laten weten.
De onderzoekscommissie van het Vlaams Parlement heeft zich de voorbije weken en maanden gebogen over het dossier van de PFOS- en PFAS-problematiek in het algemeen en het dossier van de PFOS-vervuiling rond de 3M-fabriek in Zwijndrecht in het bijzonder. Allerhande experten en betrokkenen passeerden de revue. De voorbije weken hoorde de commissie vooral de verschillende betrokken administraties. 

Vandaag werd dit laatste blok afgerond met de confrontatie van vertegenwoordigers van het tijdelijke consortium RoTS (THV Rechteroever TunnelSpecialisten), met vertegenwoordigers van Lantis en met professor Jan Tytgat over het totstandkomen van het normenkader. 

Volgende week zal chemiebedrijf 3M voor de tweede keer verschijnen voor de onderzoekscommissie. De vorige passage van het bedrijf was, zacht uitgedrukt, geen onverdeeld succes. Veel parlementsleden bleven toen met onbeantwoorde vragen achter. Een uitgebreide delegatie van het 3M-management krijgt nu een soort 'herkansing' om meer tekst en uitleg te geven.

Nadien neemt de commissie even de tijd om alle informatie van de eerste maanden verzamelen en stroomlijnen. Nadien, meer bepaald vanaf 10 januari, volgt het politieke luik. Op maandag 10 januari wordt geestart met de gemeente Zwijndrecht en de stad Antwerpen. Op vrijdag 14 januari wordt de Provincie Antwerpen verwacht om dan op maandag 17 januari de leden van de vorige Vlaamse regering te horen. Het gaat dan meer bepaald om oud-ministers Joke Schauvliege (Leefmilieu), Jo Vandeurzen (Welzijn) en Bart Tommelein (Financiën) en toenmalig minister van mobiliteit Ben Weyts. 

Op maandag 24 januari vindt normaal gezien de laatste hoorzitting plaats met de betrokken leden van de huidige Vlaamse regering, minister Zuhal Demir (Leefmilieu), Wouter Beke (Welzijn) en Lydia Peeters (Mobiliteit).

Volgens commissievoorzitter Hannes Anaf streeft de commissie er nog altijd naar om de werkzaamheden af te ronden tegen 31 januari.