De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de nieuwe coronavariant B.1.1.529 de naam 'omicron' gegeven en die ingeschaald als een "variant of concern", een verontrustende coronavariant. Dat heeft de VN-organisatie vandaag bekendgemaakt, na expertenoverleg.
"De variant B.1.1.529 is voor het eerst aan de WHO gesignaleerd door Zuid-Afrika op 24 november 2021", aldus de expertengroep die van de WHO de opdracht kreeg om de evolutie van COVID-19 op te volgen. "Deze variant heeft een groot aantal mutaties, waarvan enkele verontrustende."

Volgens de experten suggereren eerste bewijzen dat er een hoger risico bestaat op herbesmetting, vergeleken met andere zorgwekkende varianten. 

Ook eerdere varianten zijn met een letter uit het Griekse alfabet benoemd.

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) kondigde vandaag aan dat een geval van de nieuwe variant werd vastgesteld in ons land. Volgens viroloog Marc Van Ranst kwam de patiënt terug van Egypte op 11 november, en ontwikkelde hij of zij de eerste symptomen van het virus pas elf dagen later.

De Verenigde Staten willen wetenschappelijke gegevens over de nieuwe coronavariant die in het zuiden van Afrika werd ontdekt, afwachten alvorens een "weloverwogen beslissing" te nemen over het al dan niet sluiten van de landsgrenzen. Dat heeft Anthony Fauci, de raadgever inzake de pandemie van het Witte Huis, aan de Amerikaanse nieuwszender CNN gezegd.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft landen vooralsnog afgeraden om reisbeperkingen op te leggen, omdat nog niet duidelijk is hoe besmettelijk de nieuwe coronavariant B.1.1.529 is. In tegenstelling tot België, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk, die vanmiddag al besloten vluchten uit Zuid-Afrika en een aantal buurlanden hun luchtruim niet in te laten, sluiten de Verenigde Staten voorlopig nog niet de grenzen. "We haasten ons momenteel om wetenschappelijke gegevens te verzamelen, opdat we een weloverwogen beslissing kunnen nemen", zei Fauci op CNN.