Het ongeloof bij de bevolking in de globale aanpak van de coronapandemie was nog nooit zo groot, zowel bij gevaccineerden als bij ongevaccineerden. Dat zegt professor Maarten Vansteenkiste van de UGent. Hij verklaart de frustratie onder meer door het gevoel dat de vierde golf vermeden had kunnen worden, bijvoorbeeld door vroegere boostervaccins.
Dat zorgt voor een zekere moedeloosheid bij de mensen. "Maar er is ook sprake van kwaadheid omdat onze vrijheid ons opnieuw wordt ontnomen. Dat is een begrijpelijk gevoel." De motivatiepsycholoog hoopt dat de nieuwe coronamaatregelen mensen doen inzien dat de vierde golf ernstiger is dan gedacht. "Het risicobesef was niet aan het stijgen", leest de motivatiepsycholoog in cijfers van begin deze week. "Ik verwacht dat dat nu wél zal stijgen."

Mensen lijken er zich onvoldoende van bewust dat ze nog steeds besmet kunnen worden en dat het ook dan niet uitgesloten is dat ze een zwaar ziekteverloop moeten doormaken. Dat laatste is een gevolg van de vaccinatiecampagne. In vergelijking met een oktober vorig jaar - toen we met gelijkaardige besmettingscijfers geconfronteerd werden - schat de bevolking de kans om ernstige besmet te worden veel lager in.