De coronapandemie heeft dramatische gevolgen voor het indammen van hiv. Maar zelfs voor de wereldwijde uitbraak van het coronavirus, ging de strijd tegen hiv en aids te traag. Dat geluid klinkt vrijdag op een conferentie van Aidsfonds en UNAIDS, het aidsprogramma van de Verenigde Naties, in samenwerking met het Sloveense voorzitterschap van de Europese Raad.
Mensen die besmet zijn met hiv, lopen twee keer zoveel risico om te sterven aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus, stelde UNAIDS. De meeste mensen met hiv hebben echter nog geen toegang tot coronavaccins. Twee derde van alle mensen met hiv leven in Sub-Sahara-Afrika, waar halverwege het jaar slechts drie procent van de bevolking één coronaprik had gekregen. Ook leden van de Europese Commissie en het Europees Parlement, vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld uit Kenia en Zuid-Afrika en het Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria namen deel aan het panelgesprek. 

"COVID-19 was de grootste terugslag in de strijd tegen hiv", zei Peter Sands, directeur van het Global Fund. Volgens het Global Fund daalde het aantal hiv-testen met 22 procent, wat in de meeste landen een rem zette op het opstarten van hiv-behandelingen. Ook het aantal mensen dat bereikt werd door preventie, zakte met elf procent. De coronapandemie had eveneens een "verwoestende impact" op de strijd tegen tuberculose (tbc). Het aantal mensen dat in 2020 voor geneesmiddelenresistente tbc werd behandeld, daalde met negentien procent, stelde het Global Fund.

De stafchef van UNAIDS, Efraim Gomez, stipte aan dat de wereld niet op koers ligt om een einde te maken aan aids tegen 2030, aangezien de doelstellingen tegen 2020 niet behaald zijn. Gomez riep op te blijven investeren in een antwoord op hiv. "Alle aidsdoden zijn vermijdbaar, alle nieuwe hiv-besmettingen ook. Het is een kwestie van de wil bijeen te rapen om aids te verslaan." Volgens cijfers van de Verenigde Naties zijn wereldwijd ongeveer 80 miljoen mensen besmet met hiv en 36,3 miljoen mensen overleden aan de gevolgen van aids, sinds de eerste gevallen van aids werden gemeld in 1981.