Hoe verschilt de eerste film over James Bond van het boek?

Films | ‘Dr. No’ was de allereerste film waarin we de avonturen van geheim agent 007 op het grote doek konden zien. Hoe getrouw is die film met Sean Connery uit 1962 aan de roman waar het verhaal op geïnspireerd is? Proximus Pickx blikt terug op de grootste verschillen tussen het boek en de film die een van de meest succesvolle filmfranchises ter wereld voortbracht.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De eerste film, maar niet de eerste roman

Dr. No’ mag dan de eerste film in de reeks zijn, maar het boek waarop de prent gebaseerd is, was niet de eerste waarin Ian Fleming de geheim agent opvoerde. Het was zelfs het zesde Bond-boek en de historie van de agent met een licence to kill was al volop aan de gang. Vanwaar de keuze om niet met het begin van het verhaal te starten? Wel, de beslissing viel om zuiver praktische redenen. Het hele verhaal van ‘Dr. No’ speelt zich namelijk af op één locatie: Jamaica. Het scenario is eerder eenvoudig en de actiescènes zijn schaars, dus het budget kon laag gehouden worden. Vergeet immers niet dat James Bond, wiens films tegenwoordig monsterbudgetten krijgen, toen nog helemaal niet het wereldsucces was van vandaag. Er moest dus met een schamel miljoen gedraaid worden, wat hier en daar noopte tot creatieve oplossingen.

Eerste verschijning

De eerste scène waarin Sean Connery James Bond belichaamt is er eentje die in de geschiedenisboeken is opgenomen. De spanning is voelbaar en hij stelt zich voor met de iconische woorden: “Bond, James Bond.” Hij neemt plaats aan een casinotafel en wat volgt, geeft ons meteen een inkijk in zijn karakter. De eerste scène is Bond in de essentie: een charmante risiconemer met een onevenaarbaar gevoel voor klasse. Het is ook hier dat we de muziek horen die de hele saga kleur zal geven. In het boek ‘Dr. No’ wordt de held een pak minder spectaculair voorgesteld. Daarin opent het verhaal met Bond die op een ondankbare missie wordt gestuurd, aangezien hij een onderzoek moet voeren naar de illustere Dr. No.

Felix Leiter

In deze eerste film maken we ook kennis met CIA-agent Felix Leiter, de rechterhand van Bond. De kameraadschap tussen de twee spat van het scherm en vormt een van de sterktes van het scenario. Jack Lord vertolkt het personage in ‘Dr. No’. In de loop der tijd zouden nog een pak andere acteurs de rollen van Bond en Leiter vertolken, maar de chemie tussen Connery en Lord blijft uitzonderlijk goed overeind. Maar in het boek ‘Dr. No’ maakt Felix Leiter zijn opwachting niet. Hij komt wel voor in andere boeken van Fleming en daarin heeft hij een sterke relatie met Bond, maar oorspronkelijk was het niet hij, maar wel Quarrel die mee het onderzoek voerde. Die zou ook op het scherm verschijnen later, in de film ‘Live and Let Die’.

Mme Taro en Professor Dent

In de film ‘Dr. No’ speelt Miss Taro een belangrijke rol. Zij werkt als secretaresse voor de overheid, maar is eigenlijk een spionne in dienst van Dr. No. Miss Taro, vertolkt door Zena Marshall, is niet de eerste Bondgirl, maar ze geldt wel als een ware femme fatale, zoals er in de franchise nog veel de revue zouden passeren. Haar personage, van de spanning tussen haar en Bond tot haar uiteindelijke arrestatie, speelt een sleutelrol. En toch is van de rol geen spoor te bekennen in de oorspronkelijke roman. Miss Taro is niet meer en niet minder dan een uitvinding voor het grote scherm. Hetzelfde geldt voor Professor Dent, een andere spion in dienst van Dr. No, die dus ook in geen enkel Bond-boek voorkomt.

Het verleden van Dr. No

Op het scherm zet Joseph Wiseman de ultieme antagonist voor Bond neer op een manier die nog steeds memorabel is. Hij legde de lat hoog voor alle toekomstige bad guys die Bond zou bekampen. Julius No heeft in het boek wel hetzelfde karakter als in de film, maar zijn uiterlijk is danig veranderd. In de roman omschrijft Fleming hem als kaal en met het uiterlijk van een grote, giftige regenworm. Ook zijn verleden werd wat aangepast. In het boek werkt No voor de Sovjet-Unie, dat indertijd natuurlijk een gepaste vijand was. Ook de manier waarop hij aan zijn einde komt, verschilt. In het boek sterft hij wanneer hij bedolven wordt onder guano, vogeluitwerpselen. Op het scherm wordt hij bij het radioactief afval gegooid. De toon was in elk geval gezet voor de spectaculaire en memorabele manieren waarop Bonds vijanden verschalkt zouden worden in de toekomst.

Zin om de hele Bond-saga nog eens te herbeleven? Ontdek de films over 007 nu in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top