'Eén jaar gratis' op Eén: wat deden de winnaars met hun geldprijs?

Vanavond schiet het nieuwe seizoen van 'Eén jaar gratis' uit de startblokken op Eén. Presentator Thomas Vanderveken brengt opnieuw zestien kandidaten samen voor deze bikkelharde afvalrace. Proximus Pickx zocht uit wat vroegere winnaars van de tv-quiz deden met hun prijzengeld.

Winnaar seizoen 9: goede doelen en een huis

De winnaar van het vorige seizoen, Robin De Clercq uit Gent, ging naar huis met 68.887 euro. Hij verklaarde in een paar interviews na zijn overwinning dat hij een paar goede doelen van zijn medekandidaten zou steunen. "Roos, Joke en Pascale zullen al zeker een bedrag krijgen", klonk het op de website VRT NWS. "In gewone tijden zou ik ook graag met de andere kandidaten op weekend trekken."

De 25-jarige consultant zou de rest van het prijzengeld naar eigen zeggen spenderen aan het kopen van een eigen huis. "Lang niet alle 25-jarigen zijn in staat om al een huis te kopen, maar ik wil die stap snel zetten", verklaarde De Clercq in Het Nieuwsblad.

Winnares seizoen 8: reis naar Zuid-Amerika en gitaar

Heftruckchauffeur Marianne Haeck uit Lokeren was de eindwinnares van het achtste seizoen. Zij streek bijna 72.000 euro op met het quizprogramma. Enkele weken na de laatste uitzending verscheen ook het geld op de bankrekening van Marianne. Het was haar droom om met die prijs een grote reis te plannen naar Zuid-Amerika. "We kennen mensen die in Ecuador orchideeën kweken. Zowel ikzelf als mijn echtgenoot zijn verzot op deze mooie bloemen en we kweken er ook zelf in onze kleine serre in de tuin", vertelde de Lokerse begin dit jaar in Het Nieuwsblad.

"Maar corona stak ook hier stokken in de wielen. Allicht zullen we pas eind 2022 de trip kunnen maken. Het zal onze eerste grote reis zijn, want ook een huwelijksreis heeft er nooit ingezeten. Ook het etentje dat ik heb beloofd aan alle andere kandidaten van het spel komt er zeker nog. Want hoewel het voorschot al was betaald, is ook dat er omwille van corona nog niet van gekomen."

Marianne trakteerde zich na haar winst wel al op een tweedehands elektrische gitaar: "Het is altijd mijn droom geweest om gitaar te leren spelen eens ik op pensioen ben."

Winnares seizoen 7: reis naar Turkije en investeren in bedrijf

Dertien jaar geleden won varkensboerin Kathleen Hens de hoofdprijs in het zevende seizoen van ‘1 jaar gratis’. Maar haar 68.183 euro trakteerde ze de rest van de deelnemers op een avondje uit.

Ook de rest van het geld werd goed besteed: "Voor mijn dichtste familieleden heb ik een brunch betaald, om hen te bedanken voor hun steun", vertelde Hens vorig jaar aan HLN. "Ik ben ook op reis gegaan naar Turkije met een vriendin, en heb een deel van het geld in ons bedrijf gepompt. De economie zat toen volop in crisis. ‘1 jaar gratis’ heeft het financieel zeker gemakkelijker gemaakt."

Winnaar seizoen 6: citytrip naar New York

Danny Vandervoort was de winnaar van het zesde seizoen. Het prijzengeld, 56.753 euro, deelde hij niet met zijn medekandidaten. De Wilrijkse architect spande samen met drie deelnemers tegen de twaalf andere kandidaten. Ze bereikten de finale, maar van dan af was het ieder voor zich. Er waren geen afspraken gemaakt om de prijs aan het einde van de rit te verdelen.

Vandervoort liet in Het Belang Van Limburg weten met het geld een citytrip naar New York te boeken met zijn kinderen. Ook een feestje met zijn vrienden stond op de planning.

Winnaar seizoen 5: feest voor medekandidaten en wijn

De 56-jarige professor scheikunde Etienne Van Hoof uit Genk won het vijfde seizoen. De 62.329 euro besteedde hij aan het kraken van een paar goede flessen wijn samen met zijn wijnclubje.

"Ook zal ik voor mijn medekandidaten, die echt goede vrienden zijn geworden, en ploeg van 'Een jaar gratis' een feest organiseren", zei hij vlak na zijn winst in Het Nieuwsblad. "Wat ik met de rest van het geld zal doen, daar moet ik nog eens goed over nadenken."

Bekijk het tiende seizoen van ‘1 jaar gratis’ vanaf vanavond om 20u40 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Series

Bekijk alles
Top