Wie wint de Waalse derby en verdrijft de crisissfeer: Standard of Charleroi?

Aanstaande zondag kijken de spelers van Standard en Charleroi elkaar vanaf 18u30 in de ogen tijdens de 17e speeldag van de Jupiler Pro League.

Amper twee speeldagen geleden leek Standard-Luik eindelijk uit de doden te zijn opgestaan. De Rouches versloegen toen Eupen met 1-0 en waren op weg om eindelijk aan hun seizoen te beginnen. Maar dat was buiten AA Gent gerekend. De Oost-Vlamingen versloegen de Rouches afgelopen weekend met 3-1 en dat zette Standard opnieuw met beide voetjes op de grond. De eindscore in Gent had trouwens verder kunnen oplopen…

Die andere Waalse club, Charleroi, zit eveneens in een wisselvallige periode. De ploeg van coach Edward Still werd enkele weken geleden door Union weggespeeld (4-0), kon de rug rechten tegen Cercle Brugge (1-2), maar verloor afgelopen weekend alsnog tegen Anderlecht (1-3). Door die laatste nederlaag is een overwinning op Standard meer dan welkom, maar ook Standard is gebrand op een volgende overwinning.

Elsner keert het tij

Want Standard heeft dit seizoen nog maar vijf keer gewonnen in de Jupiler Pro League. En slechts één keer dit seizoen slaagde de club erin om twee wedstrijden na elkaar te winnen. Dat was in augustus onder toenmalig coach Mbaye Leye die toen 10 punten behaalden na de vijf eerste speeldagen. Omdat de resultaten van de Rouches nadien stevig bergafwaarts gingen, stelde het Luikse bestuur Luka Elsner aan om de rust te doen terugkeren in Luik. Die overstap zorgde dan weer voor hommeles bij KV Kortrijk, de club waar Elsner bij werd weggeplukt.

Gelukkig kon Elsner het tij langzaam keren bij Standard. Zijn eerste vier wedstrijden in de Jupiler Pro League op de bank van de Rouches eindigden op een gelijkspel en in de Beker van België versloegen ze zelfs Moeskroen. Op speeldag 15 haalde Elsner zijn eerste overwinning tegen Eupen (1-0) en leek de Luikse trein definitief vertrokken te zijn. Daar besliste AA Gent-coach, Hein Vanhaezebrouck, echter anders over. Hij rekende afgelopen weekend op Tarik Tissoudali om het verschil te maken waarop Gent Standard versloeg met 3-1. Dat was meteen de eerste nederlaag van Standard onder Elsner.

Die sloeg mea culpa na de nederlaag tegen AA Gent. Volgens de coach maakte hij in Gent een verkeerde keuze door Klauss vanaf de tweede helft in de voorhoede te posteren in plaats van vast te houden aan Bokadi op het middenveld. Die laatste was volgens Elsner, achteraf gezien, nuttiger op het middenveld om het aanstormende Gentse geweld af te stoppen. Wat er ook van zij, door de nederlaag blijft Standard voorlopig op een twaalfde plaats staan, en dat op zes punten van de top vier.

"Domme fouten" bij Charleroi

Sporting Charleroi staat momenteel vijfde in de Jupiler Pro League met 26 punten. Dat zijn er evenveel als de vierde in de stand, KV Mechelen, die een wedstrijd meer hebben gewonnen. Als Charleroi zich niet had laten ringeloren tegen Anderlecht, waren de Zebra’s over KV Mechelen gesprongen, richting de top vier en hadden ze een kloof geslagen tegen Standard.

Maar dat gebeurde niet. Integendeel, Charleroi gooide zijn voorsprong onherroepelijk te grabbel tegen paars-wit en daar baalde coach Edward Still achteraf keihard om. “We hebben de wedstrijd volledig uit handen gegeven door drie domme fouten te begaan. De drie goals ontstonden door fouten die wij hebben gemaakt”, klonk het na afloop van de wedstrijd. De fouten waar coach Still naar verwees deden een belletje rinkelen bij sommige analisten want Charleroi ging enkele weken geleden op dezelfde manier de boot in tegen Union en kende een moeilijke tweede helft tegen Cercle Brugge.

Hopelijk worden diezelfde fouten vermeden tijdens de belangrijke Waalse derby...

Volg de Jupiler Pro League, inclusief de Waalse derby tussen Standard en Charleroi van zondag 5 december om 18u30, het hele seizoen lang dankzij de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Proximus Pickx biedt een nieuwe ‘interactieve’ modus aan via zijn app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze nieuwe functie kan je de ploegopstellingen ontdekken, wedstrijdstatistieken analyseren of zelfs de geschiedenis van de afgelopen wedstrijden vinden met slechts één klik. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven door het digitale wiel aan de rechterkant van het scherm te gebruiken. Ervaar de prestaties van je favoriete team als nergens anders!

Jupiler Pro League

Bekijk alles
Top