'The Matador' op VTM4: hoe Pierce Brosnan rechtveerde na zijn ontslag als James Bond

Vanavond zendt VTM4 'The Matador' uit, de misdaadkomedie uit 2005 met ex-James Bond Pierce Brosnan. Drie jaar na zijn laatste verschijning als 007 in het verguisde 'Die Another Day' pikte de Ierse acteur de draad van zijn carrière weer op, al was die doorstart allesbehalve een onverdeeld succes...

Pierce Brosnan was de vijfde acteur die in de huid van de iconische meesterspion James Bond kroop, en wordt vaak gebruikt als maatstaf waartegen de andere Bond-acteurs worden afgewogen. Toch was Brosnan de enige 007 die het einde van zijn carrière als Bond niet zelf mocht bepalen. Redenen: de klimmende leeftijd van de acteur, en zijn kostenplaatje.

Zowel 'GoldenEye', 'Tomorrow Never Dies' en 'The World Is Not Enough', allen met Brosnan, staan tot op heden te boek als geslaagde James Bond-films in de franchise. Het beruchte 'Die Another Day' geldt als een miskleun. Critici en publiek sabelden de Bond-film neer: belachelijk scenario, over-the-top actie en vergezocht, bij de haren getrokken stuntwerk. De flop die 'Die Another Day' was legde de basis voor het vertrek van Brosnan als 007.

Vernieuwingsdrang

De slechte ontvangst van 'Die Another Day' wakkerde een vernieuwsdrang aan bij de makers, maar dat gaf niet de doorslag in de beslissing om Brosnan te vervangen als 007. Wel de leeftijd en het salaris van de acteur. Brosnan naderde de vijftig, en onder fans ontstond bezorgdheid over de capaciteit van de acteur om een geloofwaardig personage te vertolken dat uitblinkt met charisma en actie. Bovendien had Brosnan zo'n 16 miljoen dollar verdiend aan 'Die Another Day' alleen, wat de productiekosten gevoelig opdreef.

De makers wilden het geweer van schouder veranderen en met 'Casino Royale' terugkeren naar de stijlvolle, elegante gentleman van weleer. Brosnan wou zijn rol van 007 hernemen, maar werd aan de kant geschoven onder het mom van een vernieuwingsoperatie. De acteur koesterde echter geen wrok voor de beslissing en uitte publiekelijk zijn steun. Intussen raakte zijn carrière in het slop: er volgden rollen in anonieme producties als 'Laws of Attraction' en 'After The Sunset', die slecht onthaald werden door de filmpers.

In 2005 blies hij zijn acteercarrière nieuw leven in met zijn gelauwerde hoofdrol in 'The Matador', dat wél overwegend positieve kritieken kreeg. Brosnan speelde een depressieve moordenaar (Julian Noble) die bevriend raakt met een werkloze zakenman. In de film maakt Brosnan komaf met zijn 007-imago (in één memorabele scène wandelt hij door een hotellobby in een speedo en cowboylaarzen). 'The Matador' werd zwaar ondergewaardeerd, maar leverde Brosnan wel een Golden Globe-nominatie op. 'The Matador' speelde in slechts 900 bioscopen, maar de indiefilm bracht toch nog zo'n 12 miljoen dollar in het laatje in de VS.

Bekijk 'The Matador' vanavond om 20u35 op VTM4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Films

Bekijk alles
Top