Met de Urban Cross in Kortrijk staat zaterdag de tweede manche in de X²O Badkamers Trofee op het programma. Eli Iserbyt won op de Koppenberg en leidt momenteel het klassement.
Voor het derde jaar op rij wordt het stadscentrum van Kortrijk het decor voor een veldrit. De editie van vorig jaar kwam op naam van Eli Iserbyt, het jaar voordien was Mathieu van der Poel aan het feest. Die laatste is er nu niet bij, net zo min als Wout van Aert en Tom Pidcock die volgende week in het veld duiken. Komend weekend is het laatste weekend zonder één of twee van de zogenaamde Grote Drie die de eerste drie maanden van het seizoen niet reden.

Voor Toon Aerts wordt de cross in Kortrijk een grote afspraak. De renner uit Rijkevorsel heeft van de eindzege in de X²O Badkamers Trofee een belangrijk doel gemaakt. "Ik ben er in het verleden al een paar keer dichtbij geweest, maar kon door tegenslag niet altijd ten volle mijn kansen verdedigen", zei hij in een persbericht van de organisatie. "De ene keer brak ik drie ribben, de andere keer had ik last van mijn schouder. De Wereldbeker en de Superprestige heb ik al een keer gewonnen, het zou mooi zijn om dit klassement aan mijn erelijst toe te voegen."

Na zijn tweede plaats op de Koppenberg heeft Aerts er vertrouwen in. De kloof met Eli Iserbyt bleef beperkt tot 24 seconden. "Ik kon misschien niet winnen, maar ik reed er wel een goede wedstrijd", blikte Aerts terug. "Vorig jaar was de kloof veel groter en straks komen er met Loenhout, Baal en Herentals een aantal zware crossen aan die me goed liggen. Krijgen we dan veel modder, dan hoop ik in de kerstperiode mijn krachten beter te kunnen uitspelen. Het parcours in Kortrijk is minder op mijn lijf geschreven. Natuurlijk hoop ik mee te doen voor de overwinning. Lukt dat niet, dan verwacht ik niet dat de concurrentie minuten van me zal wegrijden. Iserbyt heeft bewezen dat hij alles perfect onder de knie heeft. Tactisch maakt hij bijna altijd de juiste beslissing. Zijn niveau ligt niet veel hoger dan dat van ons, maar voor ons moet alles net iets meer meezitten om te winnen. Het is natuurlijk leuker om zelf te winnen, maar hij heeft zijn zeges nooit gestolen."

Bij de vrouwen kan Lucinda Brand voor een drie op drie gaan na winst in 2019 en 2020. Ook de beloften en junioren rijden hun wedstrijd in Kortrijk.