Voetbal is meer dan een spelletje, dat leert ook ‘Finding Jack Charlton’ ons weer

Op het WK 1990 in Italië veroverde het kleine Ierland de harten van elke voetballiefhebber door de kwartfinales te bereiken. Het was het ultieme kunstwerkje van bondscoach Jack Charlton, die als actieve voetballer in 1966 Engeland al aan een eerste wereldtitel hielp. Hoe hij in beide rivaliserende landen kon uitgroeien tot een geliefd icoon, krijg je haarfijn uitgelegd in de docufilm ‘Finding Jack Charlton’.

Jack Charlton was aanvankelijk een iconische naam uit de rijke voetbalhistorie van Engeland, de bakermat van het immens populaire spelletje. Samen met zijn broer Bobby leidde hij ‘The Three Lions’ in 1966 naar een eerste wereldtitel. Toch wordt hij ook door de Ieren, die zich altijd hebben afgezet van het Britse Koninkrijk, aanzien als een ware volksheld. Evenzeer een legende uit hún voetbalgeschiedenis.

Dat zit zo: in 1990 verbaasde de Ierse nationale voetbalploeg de hele wereld door op het WK in Italië de kwartfinales te bereiken. Daarin werden de groen-witten uitgeschakeld door het gastland. In feite was het al een half mirakel dat de Ieren überhaupt aanwezig waren op dat WK, want nooit eerder waren ze erin geslaagd de eindfase van dat mondiale toernooi te bereiken. Tot op vandaag is die WK-kwartfinale in 1990 de strafste prestatie ooit van ‘the Boys in Green’, eentje die nog steeds tot de verbeelding spreekt op het Ierse eiland, bij oudere én jonge generaties.

Teruggetrokken bestaan

Het succes van de Ierse nationale voetbalploeg zorgde voor een sociale en culturele kentering in een land dat voor diepliggende politieke en economische uitdagingen stond. Het was ook een flinke neus naar de Engelse voetbalinstanties, die Jack Charlton nooit een kans gaven als bondscoach. Hij was uiteindelijk tien jaar bondscoach van de Republiek Ierland, van 1986 tot 1996.

Vorige zomer overleed Charlton op 85-jarige leeftijd. De laatste jaren van zijn leven leidde hij door zijn lymfeklierkanker en later ook dementie een teruggetrokken bestaan in zijn thuis te Northumberland, in het oosten van Engeland. Waar hij uiteindelijk ook zijn laatste adem uitblies.

Maatschappelijke impact

In deze documentaire van Gabriel Clarke en Pete Thomas die eind vorig jaar uitkwam worden archiefmateriaal en behind the scenes-beelden afgewisseld met getuigenissen van Jacks familie, zijn vrouw Pat en zoon John, een hele ploeg Ierse voetballers (illustere namen als Niall Quinn, David O’Leary en Paul McGrath), muzikanten (Larry Mullen Jr., drummer van U2), schrijvers (Roddy Doyle) en politici.

Zij vertellen allemaal bloemrijk over de sportieve en vooral maatschappelijke impact van een van de meest legendarische Engelse voetballers ooit, die ironisch genoeg uitgroeide tot de held van een rebellerende natie. Maar ook het pijnlijke aftakelingsproces wordt niet uit de weg gegaan. Kortom: deze knappe biografie is niet enkel voer voor sportfanaten.

‘Finding Jack Charlton’ is op woensdag 1 december vanaf 22u50 te zien op Canvas, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Voetbal

Bekijk alles
Top