Zondag staat in Roeselare de derde manche van de CrossCup op het menu. De wedstrijd op Schiervelde is vooral belangrijk omdat ze als selectiecross geldt voor het EK veldlopen op 12 december in Dublin.
Bij de vrouwen gaf favoriete Mieke Gorissen eerder deze week forfait na een coronabesmetting. Het belooft daardoor een open wedstrijd te worden, waarbij Eline Dalemans toch lichtjes favoriet is op basis van haar prestaties eerder dit seizoen. Haar uitdagers zijn Lisa Rooms, Hanna Vandenbussche, Sofie Van Accom en Nina Lauwaert. Hoeveel vrouwen er naar Dublin uitgestuurd zullen worden, is onduidelijk. Bij de vorige editie van het EK veldlopen besloot Belgian Athletics om geen enkele vrouw te sturen, omdat het niveau in België onvoldoende hoog was.

Bij de mannen staat het zo goed als vast dat Belgian Athletics een volwaardige ploeg van vier atleten uitstuurt, gezien het uitzonderlijk hoge niveau. Isaac Kimeli is favoriet. Achter hem lijken Michael Somers, Lahsene Bouchikhi en Lander Tijtgat over de beste papieren te beschikken om mee naar Dublin te mogen. Outsiders van dienst zijn Simon Debognies en Nikolaï Saké. Opvallend is dat ook Pieter-Jan Hannes en Ismael Debjani, de nationale recordhouder op de 1.500 meter, aan de start verschijnen. Voor Debjani is het een debuut op de lange cross.

Ook in de korte cross staan er EK-tickets op het spel. De eerste twee vrouwen en mannen lopen in Dublin de Mixed Relay, de nummers drie mogen naar Ierland als reserve. Bij de vrouwen is Elise Vanderelst torenhoog favoriete. Camille Muls en Vanessa Scaunet zijn achter haar op papier de sterkste namen. Bij de mannen delen Robin Hendrix, Stijn Baeten en Ruben Verheyden de favorietenrol en belooft het spannend te worden.