De Antwerpse derby vanuit het andere kamp bekeken: deze drie huidige spelers droegen beide truitjes

Komende zondag staat in de Jupiler Pro League een van de meest spraakmakende en geladen stadsderby’s op het programma: Beerschot ontvangt grote rivaal Antwerp. Voor drie spelers in het bijzonder wordt dat een wedstrijd met een speciaal gevoel, want zij droegen het truitje van beide clubs.

In het recente verleden waren er onder andere Wim De Decker, Patrick Goots en de minder bekende Funso Ojo (nu actief bij Aberdeen in Schotland): zij kwamen voor zowel Beerschot als Antwerp uit. Maar ook in de Antwerpse derby van komend weekend zullen er drie spelers op het wedstrijdblad staan die een verleden (en heden) hebben bij beide clubs.

De meest besproken figuur van dat trio is alleszins Antwerpmiddenvelder Radja Nainggolan, die tijdens zijn jeugdopleiding vijf jaar lang het shirt van Beerschot droeg -toen nog Germinal Beerschot Antwerpen, kortweg GBA. Op zijn twaalfde kwam hij over van Tubantia Borgerhout en op zijn zeventiende koos hij voor een Italiaans avontuur bij Piacenza. We weten allemaal hoe het daarna is gelopen: Nainggolan werd een gerespecteerde voetballer in de Serie A en een Rode Duivel. Ondertussen bleef hij zijn Beerschot wel volgen, zo dook hij eens aan de zijde van collega-international Jan Vertonghen op in de jaren dat de Kielse Ratten nog in de lagere divisies speelden.

Antwerp-boegbeelden met een paars-wit verleden

Een jaar geleden werd de middenvelder zelfs tot ambassadeur van Beerschot gekozen, iets wat hij met veel trots aankondigde. “Met veel plezier word ik ambassadeur. Beerschot is zoals ik. Rauw en inventief”, reageerde Nainggolan. “Ook hun supporters zitten diep in mijn hart. Hun 'We do what we want', klinkt me niet vreemd in de oren.” Zijn transfer deze zomer naar de grote rivaal uit Deurne voelde dan ook als een dolk in het paars-witte hart, maar toch besloot de club om hem het ambassadeurschap niet te ontnemen. Zondag neemt Nainggolan het dus als boegbeeld van Royal Antwerp FC op tegen de club waarvan hij ambassadeur is. Vreemd, maar eigenlijk wel passend bij de controversiële figuur die ‘The Ninja’ is.

Er loopt trouwens bij The Great Old nog een boegbeeld rond met een verleden bij Beerschot: Faris Haroun. Al komt die tegenwoordig, mede door de komst van Nainggolan, nog amper aan spelen toe. De onvermoeibare middenvelder, de voorbije jaren nochtans aanvoerder van de rood-witten, kwam van 2008 tot 2011 in totaal 91 wedstrijden in actie voor Beerschot. Daarin scoorde hij 23 keer. Door een kuitblessure bracht hij het voorbije jaar vooral in het revalidatiekamertje door. Sinds enkele maanden is hij weer fit, maar coach Brian Priske gunt de 36-jarige routinier enkel nog sporadisch een plekje op de bank. Zijn laatste speelminuten dateren van 16 oktober tegen Zulte Waregem (2-1 verlies).

De speler die zowel Antwerp als Beerschot terug naar eerste klasse hielp

Aan de overzijde treffen we ook iemand met een verleden bij beide Antwerpse clubs: Joren Dom (foto). Hij zal bijna zeker aan de aftrap verschijnen, want zowel onder Peter Maes eerder in het seizoen, als nu onder de nieuwe coach Javier Torrente is Dom een certitude. Hetzij als verdediger, hetzij als middenvelder.

De Antwerpenaar kreeg zijn opleiding bij KV Mechelen, maar belandde in 2012 bij The Great Old, toen nog een dolende tweedeklasser. Na enkele jaren van trial and error, wisten de club en hij in 2017 eindelijk hun ambitie waar te maken: promotie naar de hoogste klasse!

De vreugde bleek voor Dom echter van korte duur: Antwerp had geen plek meer voor hem en de reddende hand kwam van enkele kilometers verderop… Beerschot. Dom bleef dus in tweede klasse voetballen, maar niet voor lang. Als ervaringsdeskundige wist hij drie jaar later opnieuw de promotietitel te vieren, ditmaal dus met de Ratten van het Kiel. Daar waar hij in maart van dit jaar nog een contractverlenging mocht tekenen tot 2023. Het is komende zondag alvast uitkijken naar de clashes met Radja Nainggolan op het middenveld.

Volg de Jupiler Pro League, inclusief de Antwerpse derby tussen Beerschot en Antwerp van zondag 5 december om 13u30, het hele seizoen lang dankzij de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus Pickx biedt een nieuwe ‘interactieve’ modus aan via zijn app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze nieuwe functie kan je de ploegopstellingen ontdekken, wedstrijdstatistieken analyseren of zelfs de geschiedenis van de afgelopen wedstrijden vinden met slechts één klik. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven door het digitale wiel aan de rechterkant van het scherm te gebruiken. Ervaar de prestaties van je favoriete team als nergens anders!

Jupiler Pro League

Bekijk alles
Top