Club Brugge verloor gisteravond op de vijfde speeldag in groep A van de Champions League met 0-5 forfaitcijfers (rust: 0-4) van een nochtans gehavend RB Leipzig, een evenaring van de zwaarste Europese thuisnederlaag ooit.
Voor Club was het al de derde nederlaag in vier wedstrijden. Vier wedstrijden op rij zonder zege, dat is alweer meer dan een jaar geleden voor blauw-zwart. In de herfstperiode van 2020 werd die reeks toen neergezet tegen OHL, Lazio, KV Mechelen en Dortmund.

In Europa balanceert blauw-zwart op de rand van de uitschakeling, in de competitie volgen ze al op zeven punten van leider Union en net nu staan ze twee keer na elkaar tegenover Racing Genk, in competitie en Beker. De crisis loert om de hoek en dus kan er maar beter geoogst worden tegen de vicekampioen, die eveneens al betere tijden gekend heeft. Met drie wedstrijden zonder zege doen de Genkies van John van den Brom niet veel beter dan blauw-zwart, met zondag nog een competitienederlaag op het veld van rode lantaarn Beerschot. Donderdag in de Europa League wacht het cruciale duel bij Dinamo Zagreb, maar ook daar ziet het er niet al te goed uit.

Ook met het oog op het klassement kan Club best puntenverlies vermijden. Verrassende leider Union opent vrijdagavond in een uitverkocht Dudenpark immers de zestiende speeldag met een thuisduel tegen OHL. Als de promovendus dan voor de twaalfde keer dit seizoen de volle buit pakt, lopen ze in de stand tien punten uit op eerste achtervolgers Antwerp en Club. Union gooide vorig weekend nog hoge ogen met een demonstratie en 1-7 zege bij KV Oostende, de grootste zege dit seizoen.

Zaterdag staan er met Seraing-STVV, Cercle-KV Mechelen, Eupen-Kortrijk en Charleroi-Anderlecht vier duels op het programma. Ook paars-wit zit al drie duels zonder zege en de positie van hoofdcoach Vincent Kompany begint meer en meer in vraag gesteld te worden. De Karolo's hebben zich intussen geruisloos op de vijfde plaats geparkeerd, één stek hoger dan Anderlecht.

Zondag in de late namiddag gaat Beerschot in de kelder van het klassement op bezoek bij Zulte Waregem. Met zeven op negen herleeft Het Kiel weer en nieuw puntengewin kan hen zelfs van de laatste plaats halen. Ook in Waregem, de op twee na laatste in de stand, doolt het degradatiespook dit seizoen rond.

Met AA Gent en Standard staan er vervolgens twee teams tegenover elkaar die aan een kleurloos seizoen bezig zijn, maar die op de vorige speeldag met zeges tegen respectievelijk Waregem en Eupen wel oprukten in de stand. Zondagavond wordt deze zestiende speeldag afgesloten met duel tussen Antwerp en KV Oostende.