One day, one goal: França neemt Rio Branco te grazen

Bundesliga |

Françoaldo Sena de Souza, ook kortweg bekend als França, speelde in het elftal van São Paulo voordat hij door Bayer Leverkusen naar de Bundesliga werd gehaald. En dat deed hij in stijl.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Fans van de Bundesliga zullen zich França ongetwijfeld herinneren. De Braziliaanse spits speelde tussen 2002 en 2005 voor Bayer Leverkusen, kwam in die periode 97 keer in actie en scoorde 33 doelpunten: geen slecht palmares. De aanvaller verdiende zijn transfer naar Europa na mooie prestaties in zijn geboorteland Brazilië.

Hoewel hij eerder voor Nacional en XV Jaù speelde, was het bij São Paulo FC dat de in 1976 geboren speler zich ontpopte tot topvoetballer. Van 1996 tot 2002 kwam hij 282 keer in actie voor de club, waarin hij een ongelooflijke 174 doelpunten scoorde. Hij kwam ook acht keer uit voor Brazilië, scoorde in die wedstrijden één doelpunt, en beëindigde zijn loopbaan in Japan bij Kashiwa Reysol en Yokohama in 2011. Maar het is vooral één doelpunt in het bijzonder dat zijn vroege carrière kleur gaf.

Onschuldig voorzetje wordt spektakeltreffer

Op 7 april 1996 ontving São Paulo tegenstander Rio Branco in de Braziliaanse competitie. França verscheen die dag niet als basisspeler aan de aftrap in Estádio do Pacaembu. In de tweede helft, met een 2-1 voorsprong voor São Paulo op het scorebord, werd de aanvaller het veld op gestuurd als invaller voor Valdir.

De 3.459 toeschouwers bleven niet op hun honger zitten: Françoaldo Sena de Souza zorgde in de slotminuten voor magie, na een onschuldig ogende voorzet vanop links. Met zijn linkervoet veranderde hij een stuiterende bal in een doelkans door de bal over zijn hoofd te sturen. Met een compleet onverwachte omhaal stuurde França vervolgens de bal in de bovenhoek van het net: een bal waarbij doelman Júlio César zelfs niet in de buurt wist te komen.

Na het doelpunt liep de (nu 45-jarige) Braziliaan naar de tribune en zakte voor de fans in elkaar, alsof hij zelf niet kon geloven wat hij zojuist had gepresteerd.

 

Fan van onze serie? Maak kennis met de Ecuadoraanse Héctor Carabalí, die in 1996 indruk maakte met een wel zeer onwaarschijnlijke treffer tegen Mexico.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top