Canvas brengt documentaire over mentale gezondheid van topsporters

Films | Vanaf maandag 29 november kan je op Canvas kijken naar ‘De prijs van de winnaar’. In die driedelige documentaire komen getuigenissen van topsporters uit verschillende disciplines aan bod. De atleten vertellen over hun leven als atleet en hun mentale gezondheid in het bijzonder.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In de zomer van 2021 werd de mentale gezondheid van topsporters plots wereldnieuws. Naomi Osaka gaf verstek voor Roland Garros, Simone Biles trok zich terug op de Olympische Spelen en Nafi Thiam barstte in tranen uit na haar gouden plak. Ze spraken zich openlijk uit: de druk op topsporters is enorm, de verwachtingen zijn hoog, de doelstellingen soms onrealistisch.

De openbare omroep werkt al langer aan de docureeks en verzamelde onder meer getuigenissen van Ann Simons (judo), Louise Carton, Eline Berings, Bashir Abdi en Soufiane Bouchikhi (atletiek), Axelle Klinckaert en Gaelle Mys (gymnastiek), Kim Mestdagh, Retin Obasohan en Tomas Van Den Spiegel (basketbal), Frank Boeckx (voetbal), Fanny Lecluyse (zwemmen) en Louis Vervaeke (wielrennen).

Fysiek in vorm, en mentaal?

De getuigen praten over eetstoornissen, stress en machtsmisbruik, over eenzaamheid, depressie en burn-out. In de context van de topsport kunnen die fenomenen extreme vormen aannemen, maar het zijn tegelijk ook breed-maatschappelijke thema’s die de makers van de reeks bespreekbaar willen maken. In die zin gaat 'De prijs van de winnaar' niet over topsport zelf, maar zullen veel mensen zich herkennen in de problematiek, die ook in andere geledingen van de maatschappij aanwezig is.

Sommige atleten getuigen in de reeks voor het eerst over wat hen is overkomen tijdens hun carrière. Vaak contrasteren die ervaringen heel erg met het beeld dat het grote publiek van hen heeft. Wat in de media verschijnt, is slechts een fractie van wat er echt omgaat in het hoofd en het leven van de topsporter.

Van topsporter tot coach van ondernemers

Een van de hoofdrollen in de documentaire is weggelegd voor Ann Simons. Zij is een van de getuigen en adviseerde de productieploeg van het programma over het thema. Simons is voormalig judoka en bronzen medaillewinnares op de Olympische Spelen van Sydney in 2000. Na jaren van blessures en mentale druk, stopte ze in 2006 met judo. Na haar carrière zocht ze haar weg in het bedrijfsleven. Nu coacht ze jonge ondernemers, met een grote focus op het evenwicht tussen het najagen van hun droom en hun mentale welzijn. 

In de eerste aflevering wordt dieper ingegaan op de verstoorde omgang met voeding en het risico op eetstoornissen bij topsporters. Onder anderen Louise Carton komt aan bod. Zij kreeg als talentvolle atletiekster te kampen met eetstoornissen en onderbrak haar carrière om te werken aan haar mentale gezondheid. De tweede aflevering bespreekt grensoverschrijdend gedrag, met getuigenissen over vernederingen, bodyshaming en emotioneel misbruik. Ook dat kwam het afgelopen jaar meer dan eens in het nieuws. In ons land kwam namelijk een schandaal uit de gymnastiek in de media. De bondscoaches van de nationale gymselectie zouden sommige atleten te hard aangepakt hebben waardoor sommigen er mentaal onderdoor gingen. Marjorie Heuls en Yves Kieffer werden anderzijds wel ten allen tijde bijgestaan door Nina Derwael, onze beste gymnastiekatlete. Het protest om het trainersduo uit hun functie te ontheffen, temperde na de glansprestatie van Derwael op de Olympische Spelen. Het onderzoek naar hun aanpak lijkt dan ook achter de schermen te verdwijnen. In de laatste aflevering gaat het over onderschatte problemen als eenzaamheid, faalangst, depressie en burn-out.

Bekijk ‘De prijs van de winnaar’ vanaf maandag 29 november om 21u20 op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top