Horrorkomedie ‘Black Friday’ mikt op een cultstatus

Het is je ongetwijfeld niet ontgaan: vandaag is Black Friday, de dag waarop veel winkels traditioneel uitzonderlijke kortingen geven. De dag die in de VS notoir is door de beelden van shoppers die winkels en elkaar overrompelen, gaat dit jaar gepaard met de release van een film in het thema: ‘Black Friday’. De komische horrorfilm lijkt hoge ambities te hebben.

Niet voor het eerst worden shoppers die elkaar vertrappelen om als eerste een koopje te kunnen doen, vergeleken worden met zombies die breinloos achter verse hersenen aan gaan. Dat zagen ook scenarist Andy Greskoviak en regisseur Casey Tebo, want die vergelijking is waar hun film ‘Black Friday’ op gestoeld is.

De werknemers van een grote speelgoedwinkel maken zich klaar voor de drukste dag van het jaar, van de winkelbediende die voor het eerst komt versterken tot de ervaren manager die de uitdagingen van Black Friday al vanbuiten denkt te kennen. De dag start relatief rustig, maar dan blijkt één shopper wel heel enthousiast te zijn. Hij is besmet met een buitenaardse parasiet die hem verandert in een zombie-achtig monster en hij blijkt al snel niet de enige te zijn. De koopjesdag ontaardt al gauw in een gevecht op leven en dood, midden in een zombie-apocalyps.

De film mag dan enkele bloederige schrikmomentjes hebben, toch is de toon vooral komisch. Voor vergelijkbare films denken we meteen aan horrorparodieën als ‘Shaun of the Dead’, ‘Zombieland’ of ‘Krampus’. Fans van donkere humor zien vast meteen in hoe een zombie-invasie in een speelgoedwinkel voer kan zijn voor hilarische gevechtsscènes met geïmproviseerde wapens.

Sam Raimi achterna

De cast van deze indie-horrorkomedie is ook best indrukwekkend te noemen. Devon Sawa (‘Nikita’, ‘Final Destination’, ‘The Fanatic’), Ivana Baquero (‘Pan’s Labyrinth’), Ryan Lee (‘Super 8’, ‘Goosebumps’) en Michael Jai White (‘Spawn’, ‘Tyson’, ‘Black Dynamite’) zijn alvast enkele mooie namen voor de affiche, maar de hoofdvogel moet toch Bruce Campbell zijn. De karakteracteur werd voornamelijk beroemd door zijn vertolking van hoofdpersonage Ash in Sam Raimi’s ‘Evil Dead’-films.

Die films waren ongetwijfeld een bron van inspiratie voor de makers van ‘Black Friday’, aangezien Sam Raimi met zijn eigenzinnige, experimentele en uiteindelijk compleet van de pot gerukte films zowat het genre uitvond. Met Campbell in de cast wil Casey Tebo waarschijnlijk fans van de ‘Evil Dead’-franchise naar de zalen lokken en een gelijkaardige cultstatus verwerven als de films van Raimi. Maar of dat met ‘Black Friday’ zal lukken, is nog maar de vraag.

De nieuwe film is namelijk best vermakelijk voor wie houdt van wat absurdisme en lachen met clichés, maar is weinig vernieuwend. En laat dat net zijn waar de ‘Evil Dead’-films in uitblonken. In de films van Raimi kon je nooit zeker zijn van wat er zou gebeuren, terwijl ‘Black Friday’ eerder platgetrapte paden bewandelt. Toch is de film zeker een kijkje waard, wanneer die ook bij ons uitkomt. Al is het maar voor de acteerprestatie van Campbell.

'Black Friday' is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus 
online!

Films

Bekijk alles
Top