Saoirse Ronan maakte bijna geen deel uit van ‘Brooklyn’

Films |

Elke donderdag duikt Proximus Pickx in het verleden voor een Throwback Thursday. Vandaag kijken we terug op een film die het jaar 2015 getekend heeft. ‘Brooklyn’ neemt je mee in het verhaal van een jonge Ierse vrouw die in de jaren 50 naar de VS emigreert. Saoirse Ronan werd alom geprezen voor haar hoofdrol, maar wist je dat ze de job bijna misliep?

Door Pickx

Deel dit nieuws

‘Brooklyn’ is een romantisch drama uit 2015, geregisseerd door John Crowley en gebaseerd op de gelijknamige roman van Colm Tóibín. De film, met Saoirse Ronan in de hoofdrol, ging in première op het Sundance Film Festival en kon op veel lovende kritieken rekenen. Ronans optreden leverde haar verschillende nominaties voor Beste Actrice op, onder andere op de BAFTA's, de Critic's Choice Awards, de Golden Globes en de Screen Actors Guild Awards. ‘Brooklyn’ werd ook genomineerd voor drie Academy Awards: Beste Film, Beste Actrice voor Ronan, en Beste Aangepaste Scenario, en won de BAFTA Award voor Beste Britse Film.

Het verhaal dat menig recensenten en kijkers zo in de ban wist te houden, gaat over de Ierse immigrante Eilis Lace (Saoirse Ronan). Zij baant zich als jonge vrouw een weg door het Brooklyn van de jaren 50. Zoals zovelen droomde Eilis namelijk van het prachtige Amerika en besloot ze dus Ierland en het comfort van haar moeders huis in te wisselen voor het bruisende New York City. Hoewel ze eerst nog overweldigd wordt door heimwee, verdwijnt dat gevoel al snel naar de achtergrond wanneer ze tot over haar oren verliefd wordt. Jammer genoeg ligt haar verleden op de loer en moet Eilis al snel kiezen tussen twee landen en de levens die daaraan vasthangen.

Te jong voor Eilis

Het lijdt dus geen twijfel dat Saoirse Ronan de ster van de show (lees: film) is. Al maakte de actrice bijna geen deel uit van ‘Brooklyn’. Het was namelijk de bedoeling dat de film al in 2010 gedraaid zou worden. In dat jaar stapten producers Amanda Posey en Finola Dwyer naar John Crowley met de vraag of hij de film wilde regisseren. Crowley had het op dat moment echt heel druk en kon de job onmogelijk op zich nemen, waardoor het project op de lange baan werd geschoven. En dat was eigenlijk de perfecte beslissing, want anders had ‘Brooklyn’ nooit Saoirse Ronan in de hoofdrol gehad.

De actrice was namelijk John Crowleys eerste keuze voor Eilis, maar ze was in 2010 maar 16 jaar oud. Een beetje te jong dus om een jonge twintiger te spelen die naar Amerika emigreert. De vertraging van het filmproces heeft dus goed uitgepakt, vertelde Crowley jaren later tijdens een interview. "Zodra de regisseeropdracht echt van mij was, zei ik dat Saoirse, die ik kende van ‘Atonement’, mijn eerste keuze was om Eilis te spelen. De ironie is dat ze nog veel te jong zou zijn geweest toen ze me voor het eerst benaderden."

Ronan was dan ook geknipt voor de rol, aangezien ze geboren is in The Bronx, New York, maar opgegroeid in Ierland bij Ierse ouders. Ze beschouwt 'Brooklyn' als een van haar meest persoonlijke films en het is de eerste keer dat ze haar Ierse accent in een film gebruikt.

Ontdek ‘Brooklyn’ op Disney+, beschikbaar via de tv-opties 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx. Klanten van de tv-optie krijgen een jaar lang toegang tot de streamingdienst zonder extra kosten. De algemene gebruiksvoorwaarden van Disney+ zijn van toepassing. Meer informatie over 'All Stars' en 'All Stars & Sports' vind je hier terug.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top