Iris Vandenkerckhove in 'Het Huis': “Wendy Van Wanten was de ultieme vlucht”

Deze week in 'Het Huis': de vrouw wiens lichaam niemand in 1990 gezien had, ‘maar wel van horen zeggen’ had, Iris Vandenkerckhove, beter bekend als Wendy Van Wanten. Maar de aflevering ging wel degelijk over Iris en dus vroeg typetjesdouanier Eric Goens haar bij het oppikken om 'WVW' even thuis te laten.

Meteen aan haar voordeur kreeg ze van Eric Goens de opdracht om de verkleinwoorden zoveel mogelijk achterwege te laten. Dat typetje had ze volgens hem al vaak genoeg gespeeld, enkel de vrouw achter Wendy Van Wanten van De PinUp Club, mocht in zijn busje stappen.

'Het Huis' is het programma bij uitstek over confrontaties: de kijkers worden geconfronteerd met de echte mensen achter de bekende personen, die op hun beurt geconfronteerd worden met zichzelf en hun verleden. Dat was niet anders bij Iris, die regelmatig haar eigen keuzes en pad gepresenteerd zag.

Zo was er de bijnaam van de twaalfjarige Iris, ‘stil juffertje’, aan haar toebedeeld door haar medestudenten tijdens Zedenleer. Onherkenbaar voor kenners van de ‘stoute’ Wendy, was Iris de leerlinge die haar les altijd van achter naar voor kende. Of hoe een opname van een Nederlands programma, ons allen bekend, slechts vier dagen in beslag nam maar haar hele leven veranderde en vormgaf.

Het meest aangrijpende van de aflevering

In de fotokamer vertelde ‘Risje’, zoals ze bekendstaat bij familie, al vlug over de dood van haar moeder, die bij haar dood maar net iets ouder was dan zij nu. Een aneurysma, dat heel waarschijnlijk al lang voor hoofdpijn zorgde, sprong op een dag. Drie operaties konden niet baten, Iris’ moeder overleed vlak nadat ze haar eerste cover had gehaald, die van de Libelle. Tien jaar later verloor ze haar papa, en kort daarop haar beste vriend Danny De Waele, vertelde ze terwijl ze de foto’s aanwees. “Ik voel mij verlaten”, vatte ze samen.

De dood van haar moeder sloeg in als een bom. Ze was zo verlamd van de pijn dat ze zelfs niet naar de begrafenis kon gaan. Ondertussen, 42 jaar later, is de wonde toch al wat geheeld, veronderstelde Goens. Niet dus. “42 jaar ben ik al op de vlucht”, aldus Iris.

Om te vluchten, dook ze in Wendy Van Wanten: “Zij was de ultieme vlucht, altijd blij, altijd vrolijk. Wendy was makkelijker, was het duiveltje dat durfde te etaleren.” Wendy was ook de persoon die tijdens de ‘Wendymania’ van zich af durfde te bijten wanneer mannen dachten te mogen knijpen of aanraken. “Wat is er, heb je een probleempje?”, uitte Wendy wat Iris nooit zou durven zeggen.

“Ik ben sindsdien meer Wendy geweest dan dat ik ‘Risje’ ben geweest”, verklaarde Iris aan haar interviewer. Die dacht haar doorgrond te hebben. In een volgende vraag vroeg hij haar of ze het allemaal opnieuw zou doen, want hij dacht dat het antwoord nee zou zijn. Zijn gaste bewees het tegendeel: “Ik heb zoveel kansen gekregen dankzij die vier opnamedagen. Daarbij, ik kan zingen en dat is de passie van ‘Risje’. Die twee, ‘Risje’ en Wendy, zijn eigenlijk elkaars maatje.”

Het open mond-moment van de aflevering

Hier gaat het deze keer niet over onze open mond tijdens de aflevering. Wel die van Iris wanneer blijkt dat het haar zoon Clément is die de trap afdaalt terwijl ze klaarstaat in de keuken. Zichtbaar de kluts kwijt sloot ze meermaals haar zoon in armen en lachte ze spanning van zich af. Clément had blijkbaar goed kunnen verstoppen dat hij haar zou opzoeken.

Goens had deze specifieke zoon niet toevallig gekozen. Al 21 levensjaren wordt Clément achtervolgd door één vraag: wie is zijn vader? Zelfs in de lagere school hing een leerkracht artikels over Clément en zijn ‘mysterievader’ op in de gang. Zijn moeder hield al die tijd de lippen stijf op elkaar en gaf de keuze aan Clément. Die werd tijdens het eten, dat hij zelf dan maar had gemaakt aangezien zijn moeder niet veel van koken leek af te weten, ondervraagd door Goens.

“Ik heb Danny gekend en jullie zijn in gedrag en fysiek als twee druppels water”, legde die voor. Clément antwoordde eigenlijk niet en maakte een eigen observatie over alle geruchten en meningen. “Ik vind het zeer sprookjesachtig dat iedereen dat denkt. Sprookjes zijn uiteindelijk alleen maar sprookjes. Ik ben slim genoeg om te zeggen dat dat mij niet interesseert”, legde hij uit. Zijn biologische vader was voor hem nooit een vaderfiguur, vertelde hij. Het was Frans (Vancoppenolle, de man van Iris, red.) die hem beschermde en ondersteunde. Niet dat Clément iets mist: “Hoe kan je iets missen waarvoor je geen emoties hebt, wat je niet kan missen?”

In de volgende aflevering van 'Het Huis' ontvangt Eric Goens politicus Conner Rousseau.

Bekijk ‘Het huis’ op dinsdag om 20u40 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Lees hier ook alles over de aflevering met Kevin Janssens!

Films

Bekijk alles
Top