De dag dat Steve Darcis Alexander Zverev temde in de Davis Cup

Sport | De Davis Cup staat al langer gekend als een wedstrijd waarbij kleine landen op magische wijze de op papier sterkere wedstrijden kunnen verslaan. In 2017 toonde België, toen verre van een van de favorieten, dat overduidelijk aan. Een schitterende Steve Darcis sloeg er toen in om te winnen van het Duitsland van Alexander Zwerev.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het mooie verhaal achter deze wedstrijd begint met een tragedie. Vooraleer België het tegen Duitsland opnam in de Davis Cup van 2017, kreeg ons land te horen dat David Goffin moest opgeven. Goffin gaf toen voorrang aan een weekje rust om zich goed voor te bereiden op enkele belangrijkere wedstrijden later dat seizoen waardoor de Belgen het zonder hem moesten stellen. Bij afwezigheid van de beste speler van ons land, zakt dan ook het vertrouwen op een goede afloop bij de andere spelers. De kansen van Steve Darcis tegen de jonge Duitse Alexander Zwerev, zijn broer Micha en de nog steeds ijzersterke Philipp Kohlschreiber lijken miniem, hoewel het ondenkbare dan toch gebeurt. 

Een voorbeeld volgen

Steve Darcis is een van de zeldzame atleten in de tenniswereld die het presteren voor zijn land altijd voorrang gaf aan zijn individuele carrière. Dat deed hij altijd omdat internationale wedstrijden hem een onbeschrijfelijk gevoel geven dat hij naar eigen zeggen nergens anders kan vinden. De dappere atleet uit Luik laat toernooien in Quimper en Boedapest links liggen om de kleuren van zijn land te verdedigen. Hoewel hij tijdens die twee tornooien een plekje in de top vijftig had kunnen versieren, besluit hij zich aan te sluiten bij zijn jongere collega’s Joris De Loore en Arthur De Greef om samen aan een historisch huzarenstukje in Frankfurt te werken.

Aanvankelijk wijst Steve Darcis zijn landgenoten de weg door in zijn eerste wedstrijd te winnen tegen Philipp Kohlschreiber. Nadien verliest Arthur De Greef logischerwijs tegen Alexander Zverev, De Greef had namelijk nog geen enkele ervaring met wedstrijden op dit niveau. Het duo Bemelmans-De Loore neemt het daarna op tegen de broers Zverev in het dubbelspel en brengt ons land slechts één punt dichter bij een kwalificatie voor de kwartfinales. Het moeilijkste moet dan nog komen. Want de wedstrijden die op zondag op het programma staan, zijn allesbehalve gemakkelijk. 

Heroïsche wedstrijd

Winnen van Alexander Zverev, de opdracht die Darcis te wachten stond, was allesbehalve vanzelfsprekend. Toch zal de wedstrijd tussen beide een verrassende uitkomst kennen. De Duitse nummer één begon de wedstrijd snel en kon uitlopen tot 6-2. Hoewel iedereen denkt dat de wedstrijd al gespeeld is, gebruikt Mister Davis Cup - de bijnaam van Darcis- zijn ervaring door de zenuwen van Zverev te testen. Beetje bij beetje kan onze landgenoot het spel van de Duitser doorbreken en technisch de bovenhand nemen. Met een ferme backhand slaagt Darcis erin om de wedstrijd om te keren. Hij wint de match in vier sets en na meer dan 3 uur tennissen. Dankzij de historische prestatie kan ons land zich kwalificeren voor de volgende ronde! 

“Het grote verschil is dat wij een echt team hadden en dat de Duitsers vooral individuele kwaliteiten hebben”, reageerde de held achteraf. “Mijn ervaring leverde me veel voordeel op. Alexander Zverev zal ooit in de top vijf staan, maar hij moet nog leren wat het is om in de Davis Cup te spelen”, voorspelde hij toen correct. Dat jaar zet ons land nog twee grootse prestaties neer door te winnen tegen Italië en Frankrijk. In de finale moet België de duimen leggen tegen Frankrijk. Steve Darcis was toen geblesseerd en haalde niet zijn beste niveau, een hartverscheurende herinnering voor onze held.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top