Deze films, series en documentaires klagen geweld tegen vrouwen aan

Series |

25 november staat op de kalender als de internationale dag tegen geweld op vrouwen. Heel wat makers van films, series en documentaires zetten het jammer genoeg prangend actuele onderwerp al in de kijker. Proximus Pickx belicht enkele titels die je meer doen nadenken over het grote onrecht dat nog steeds bestaat in onze samenleving.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Unbelievable

De 18-jarige Marie maakte een ware horrornacht mee toen een man door het raam in haar kamer naar binnen sloop en haar seksueel aanrandde. In shock praat ze met de politie en beschrijft ze alles wat haar overkomen is, maar door het zware trauma heeft ze moeite om enkele details te herinneren en te antwoorden op de tactloze vragen van de agenten. Tot vijf keer toe laten ze haar het verhaal opnieuw vertellen en door kleine verschillen, trekken ze haar in twijfel.

Marie kan niets bewijzen en dus twijfelt heel haar omgeving aan haar verhaal. Ze wordt beoordeeld door haar familie, haar vrienden, haar werkgever en zelfs door de sociaal assistenten die haar zouden moeten helpen. Ze trekt zich terug en wordt een eenzaat die, ook al is ze slachtoffer, met een groot schuldgevoel worstelt. Deze innemende miniserie is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de slachtoffers van een serieverkrachter die de Verenigde Staten op hun kop zette. In acht intense afleveringen wordt de manier waarop we in onze samenleving omgaan met slachtoffers danig aan de tand gevoeld.

Ontdek ‘Unbelievable’ vanaf nuop Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

The Handmaid’s Tale

In deze gelauwerde serie die gebaseerd is op de gelijknamige roman van Margaret Atwood zien we het totalitaire regime van Gilead, dat na een regilieus geïnspireerde staatsgreep aan de macht kwam. De mensheid is in gevaar, want de meeste vrouwen zijn onvruchtbaar geworden. June (Elisabeth Moss) wordt net als de andere laatste vruchtbare vrouwen tegen haar wil ingezet als dienstmaagd. Zij moeten kinderen verwekken bij de machthebbers van het regime en zo hun nageslacht verzekeren. Zo belandt ze bij de familie van commandant Fred Waterford.

Het huis van de Waterfords is een spiegel voor de maatschappij. De vrouwen zijn ofwel echtgenotes die aan het hoofd van het gezin staan, huishoudsters (Marthas) die zorgen voor de was en de plas of dienstmaagden die alleen maar goed zijn om zich voort te planten. Nochtans had June voor de staatsgreep wel een normaal en evenwichtig gezin, met haar man Luke en dochter Hannah. Het verhaal mag dan fictie zijn, het is een snijdende kritiek en een horrorbeeld van onze eigen samenleving, waarin vrouwen nog steeds in rollen gedwongen worden en waar de patriarchie, zij het misschien iets minder extreem en expliciet, de plak zwaait. Als we van vrouwen verwachten dat ze onderdanig zijn, dan verhaalt ‘The Handmaid’s Tale’ over de extremen waar dat toe zou kunnen leiden.

‘The Handmaid’s Tale’ is nu beschikbaar in de Pickx Mix op aanvraag-catalogus. Om deze nieuwe tv-optie te vieren, geven wij Proximus-klanten de kans om Pickx Mix één maand gratis te proberen. Daarna betaal je voor dit optiepakket 10,99 euro/maand. Ontdek hier alles over Pickx Mix!

Pano

In ons land werden vorig jaar naar schatting elke maand twee vrouwen vermoord door hun partner of ex-partner. Als die statistiek je even doet slikken: je bent niet de enige. Het is daarom dat het reportageprogramma van de VRT ‘Pano’ dit jaar in september het nieuwe seizoen opende met een aflevering over partnergeweld tegenover vrouwen.

Het probleem is ernstig, weten de reportagemakers, maar het is al te vaak nog miskend. Het wordt gebanaliseerd en zelfs gemarginaliseerd. Daarom liet ‘Pano’ vrouwen aan het woord die hun vreselijke verhalen over partnergeweld gelukkig nog kunnen navertellen, maar ook de nabestaanden van zij die het niet overleefden. Wat loopt er fout? Welke signalen worden genegeerd? Waarom voelen de slachtoffers aan dat ze geen hulp krijgen van de politie of het gerecht? En waarom wordt er niet tijdig ingegrepen? Dat zijn de vragen waar de reportage een antwoord op probeert te bieden.

‘Pano’ was elke woensdag om 21u30 te bekijken op Eén, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via VRT NU kan je de uitzending herbekijken.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top