Atalanta rekent op herboren Josip Ilicic tegen Juventus

Serie A | Josip Ilicic heeft er net de meest moeilijke maanden van zijn voetbalcarrière opzitten, maar de spits van Atalanta lijkt eindelijk terug zijn plezier in de sport terug te vinden. Dat wil hij wellicht zaterdag bewijzen in de clash tegen Juventus (18 uur) in Turijn.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Weet je nog wat er gebeurde op 10 maart 2020? De wereldwijde gezondheidscrisis stond nog in zijn spreekwoordelijke kinderschoenen en Josip Ilicic speelde toen de beste wedstrijd uit zijn carrière. In de achtste finales van de Champions League leidde hij zijn ploeg naar de overwinning na een wedstrijd waarin hij maar liefst vier keer de netten deed trillen. Dat Atalanta zo naar de halve finales van de Champions League kon doorstoten, maakte het feestje compleet. Dat gebeurde namelijk nog nooit eerder in de geschiedenis. De Sloveen kon zijn seizoen toen afsluiten met maar liefst 21 goals en 9 assists in 35 wedstrijden. 

Die statistieken had de speler vorig seizoen nog kunnen verbeteren, tot een enkelblessure midden juli roet in het eten gooide (de competitie duurde langer door de coronacrisis en het EK werd een jaar uitgesteld, red.). Middenin de laatste en belangrijkste weken van de Serie A en de Champions League kampte Ilicic met mentale problemen waardoor zijn coach Piero Gasperini hem op vroegtijdige vakantie stuurde. 

Een moeilijk jaar

De speler trok enkele weken terug naar zijn geboorteland om de batterijen op te laden en herbegon pas half oktober terug aan het nieuwe seizoen. De laatste weken raakt hij steeds meer in vorm, al vond hij nooit zijn ritme en speelde hij het hele jaar net onder zijn niveau. In alle competities kwam Ilicic maar zeven keer tot scoren. 

Ook in de tweede helft van het seizoen kon de Sloveen niet echt overtuigen waardoor de coach zijn plaats in de basis aan iemand anders moest geven. De moeilijke periode voor Ilicic bleef maar duren, hoewel de 33-jarige doelpuntenmaker niet bij de pakken bleef zitten. In oktober laatstleden ontbond hij zijn duivels in een weerzinwekkende wedstrijd waarin hij eindelijk terug zijn oude zelve leek terug te vinden. Hoewel hij sinds 11 april 2021 niet meer kon scoren, maakte hij dat op 17 oktober in de wedstrijd tegen Empoli goed met twee treffers. 

Plezier herontdekt

Ook in het nationale elftal maakte Ilicic vlak daarvoor zijn comeback. Meteen was hij goed voor drie doelpunten in twee wedstrijden, wat hem met zestien goals de op twee na hoogste topscorer in de Sloveense geschiedenis maakt. Met nog een doelpunt in de wedstrijd tegen Sampdoria bevestigde Ilicic zijn vorm voor de moeilijke Champions League-wedstrijd tegen Manchester United. 

Tegen de Britten maakte Ilicic een symbolisch doelpunt, want toen scoorde de Sloveen voor de zestigste keer voor de ploeg uit Bergamo. Als hij nog twee keer scoort, wordt hij zelfs opgenomen in het lijstje van de beste doelpuntenmakers van de club. 

Maar ook los van de statistieken kunnen we concluderen dat de zorgen rond Ilicic tot de verleden tijd behoren. Zijn vreugde na een doelpunt of zijn frustratie bij het zien van fouten door zijn medespelers toont duidelijk dat de Sloveen zijn plezier in de sport terug heeft gevonden. Op 33-jarige leeftijd is hij bovendien nog niet aan zijn pensioen toe. Coach Gasperini kan hem dan ook nog op verschillende posities inzetten. Of het nu in de aanval is, of ter ondersteuning van  Luis Muriel en Duvan Zapata, Ilicic blijft een onmisbare pion bij Atalanta. Juventus is bij deze gewaarschuwd!

Volg de Serie A, inclusief de wedstrijd tussen Atalanta en Juventus op 27 november om 18u, het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Het programma van speeldag 14 in de Serie A

zaterdag 27 november

zondag 28 november

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top