Op het scherm gaat Thanksgiving altijd fout

Ondanks het feit dat de Amerikaanse feestdag Thanksgiving in ons land niet gevierd wordt, hebben we allemaal een beeld van hoe de feestdis er op die dag uitziet. In Amerikaanse films en series kregen we al talloze beelden van rijkelijk gevulde tafels met als pronkstuk een goudbruin gebraden kalkoen. Maar dat feestelijke diner loopt niet altijd goed, en ter gelegenheid van de feestdag pluist Proximus Pickx uit wat er zoal fout kan gaan.

De kalkoen

De kalkoen maakt zowel in het echte leven als op het scherm een erg belangrijk deel uit van Thanksgiving. Iedereen die voor kerst al eens een hele kalkoen heeft gebraden, weet dat er veel bij komt kijken, van de vulling tot het urenlange braden in de oven, waarbij het vlees ook nog eens droog dreigt te worden. Een droge kalkoen is nog het minste van de problemen die personages op het scherm meemaken.

Legendarisch zijn bijvoorbeeld de Thanksgiving-afleveringen van ‘Friends’. Ongenodigde gasten, flashbacks naar ongemakkelijke taferelen, Chandler die de hele feestdag opgesloten zit in een kist en een potje football dat uit de hand loopt passeren de revue, maar de meest iconische blijft ‘The One with All the Thanksgivings’. Zowel Joey als Monica steken hun hoofd in de kalkoen, Chandler verliest een teen, koppels maken ruzie... De wet van Murphy, met andere woorden.

De grap met de kalkoen op het hoofd werd overigens uitgevoerd door Rowan Atkinsons Mr. Bean, zes jaar voor de cast van ‘Friends’ ermee aan de slag ging. Maar Mr. Bean is Brits en dus ging het in zijn geval over een kerstkalkoen, dus die telt niet.

Ontdek ‘Friends’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

De familie

Vaak loopt het niet fout met het eten, maar wel met de familie die aan tafel samenkomt. De film ‘The Oath’ bijvoorbeeld, gaat helemaal over een thanksgivingfeest waarop een familie verscheurd dreigt te worden door een discussie over politiek. En wie kent niet dat gevoel dat je een bepaald politiek geladen onderwerp maar beter vermijdt als je niet wil dat je nonkels en tantes op de vuist gaan?

Daarnaast zijn er talloze films die inzoomen op families waarin het niet botert. En aan de feesttafel worden onderhuidse spanningen vaak uitvergroot. Denk maar aan het diner in ‘Brokeback Mountain’ waarna Ennis door zijn vrouw geconfronteerd wordt met zijn affaire met Jack. Of wat dacht je van ‘Home for the Holidays’, over een vrouw wiens leven in elkaar stort net voor ze met haar kibbelende familie aan tafel moet.

Ontdek ‘Brokeback Mountain’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

De reizigers

Het is een welbekende traditie in de Verenigde Staten dat jonge volwassenen voor het feestmaal terugkeren naar hun ouderlijk huis. En in zo’n uitgestrekt land waar familieleden soms honderden kilometers ver wonen, zorgt dat jaarlijks voor een drukte van jewelste. Dat zien we bijvoorbeeld in films als ‘Scent of a Woman’, ‘The Ice Storm’ en ‘Dutch’.

Maar er is geen film die de dolle rit naar het ouderlijke huis beter in beeld brengt dan de comedyklassieker ‘Planes, Trains and Automobiles’. Daarin heeft Neal Page (Steve Martin) twee dagen om van New York naar Chicago te reizen voor de feestdag. Hij zit opgescheept met de irritante Del Griffith (John Candy) terwijl hun vliegtuig wordt omgeleid, hun trein stukgaat, hun huurwagen in brand vliegt… Erg ernstig is de komedie natuurlijk niet, maar de film zou niet half zo hilarisch zijn voor het Amerikaanse publiek als ze de stresserende reizen niet herkenbaar zouden vinden.

Series

Bekijk alles
Top