Legendarische wedstrijden: hoe een ex-speler van SK Beveren ManCity de FA Cup schonk

Sport | We schrijven 14 mei 2011: Manchester City kruist de degens met Stoke City in de finale van de FA Cup. Yaya Touré, die in een ver verleden onder contract stond bij SK Beveren, maakt de enige goal van de match en schenkt zijn club zo de felbegeerde trofee. Die finale werd tevens de laatste match van ManCity-veteraan Patrick Vieira.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In aanloop naar de finale had Manchester City Leicester, Notts County, Aston Villa, Reading en Manchester United over de knie gelegd. In de finale in Wembley kwam het City van Roberto Mancini oog in oog te staan met het Stoke City van coach Tony Pulis. Bij Manchester City stond Vincent Kompany aan de aftrap, Dedryck Boyata startte op de bank. Voorts waren ook Yaya Touré, David Silva en de Italiaanse enfant terrible Mario Balotelli bij de startende elf op het veld.

City nam de beste start: Stoke-keeper Thomas Sørensen had zijn werk met enkele doelpogingen in de eerste helft. Touré loste een afstandsschot in de elfde minuut, dat rakelings over het doelkader vloog. Ook Balotelli zette Sørensen aan het werk met een krulschot in de 24ste minuut.

Na de koffie schakelde Stoke een tandje bij, maar ManCity had de beste kansen. In de 56ste minuut verkwanselde Silva een grote kans na een counter. In de 74ste was le moment de gloire van Yaya Touré aangebroken: na een schitterend hakballetje van Balotelli in de zestien belandt de bal in de kluts voor de voeten van Touré, die Sørensen van dichtbij fusilleert met een staalhard schot. Balotelli werd nadien tot man van de match verkozen.

Laatste wedstrijd van Patrick Vieira

Diezelfde finale was de afscheidsmatch van voetballegende Patrick Vieira, die tussen 1993 en 2011 naam had gemaakt bij Cannes, AC Milan, Arsenal, Juventus, Internazionale, Manchester City en het Frans voetbalelftal. De Franse Senegalees mocht in de 90ste minuut invallen. Zes jaar nadat hij met Arsenal dezelfde trofee had gewonnen, mocht hij nu meevieren met ManCity bij zijn afscheid als speler. In totaal scoorde hij zes goals in 46 wedstrijden bij City.

Na zijn pensioen als speler begon Vieira aan een trainercarrière. Hij werd voor het seizoen 2013/14 aangesteld als trainer van het reservenelftal van Manchester City. In juni 2018 werd Vieira aangesteld als de nieuwe T1 van OGC Nice. Daarvoor had hij de grote oversteek gemaakt om New York City te trainen. Bij Nice werd hij in december 2020 aan de deur gezet. Vandaag is Vieira trainer van Premier League-club Crystal Palace, waar hij Christian Benteke onder zijn vleugels heeft.



Ben je fan van de reeks over legendarische matchen? Lees dan hier alles over hoe Dirk Kuyt Feyenoord na 18 jaar de landstitel schonk.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top