Het is intussen wel al duidelijk dat promovendus Union Saint-Gilloise dé absolute revelatie is van de Jupiler Pro League. De vergelijking met de stunttitel van Leicester City in Engeland is niet veraf. Aanvoerder van dit geheel is Teddy Teuma, een middenvelder met een karrenvracht aan temperament.

De Frans-Maltese Teddy Teuma arriveerde in 2019 in het Dudenpark en kan dus gezien worden als een veteraan bij dit Union. Geboren in Frankrijk kwam hij achtereenvolgens bij Hyères, Boulogne en Red Star terecht. Allemaal laagvliegers in het Franse voetbal, al is die laatste de vierde oudste club van Frankrijk en heerst er bij Red Star bijgevolg een heus vleugje aan traditie. De overstap naar stamnummer tien in België was dus een match made in heaven

De carrière van Teuma mag best atypisch genoemd worden. Zo combineerde hij een tijdlang zijn voetbalcarrière met een job als bezorger. Pas toen hij naar derdeklasser Boulogne verkaste, veranderde alles. Intussen speelt de middenvelder voor het eerst in de hoogste afdeling van een voetbalcompetitie. 

Winnaarsmentaliteit

Met Union speelde Teuma vorig seizoen iedereen in de vernieling in 1B. Het team werd met kop en schouders kampioen en mocht zich na een afwezigheid van 48 jaar weer opmaken voor eersteklassevoetbal. Die prestaties trekken ze bij Union gewoon door in 1A, waar het team na 15 speeldagen op kop staat met zeven punten voorsprong op Antwerp en Club Brugge

“In alle bescheidenheid durf ik zeggen dat we vorig jaar geen enkele wedstrijd startten met het idee dat we niet zouden winnen. Dat is mijn mentaliteit, ik ben de kapitein van deze ploeg en ik wil elke wedstrijd winnen, of het nu Brugge of Lierse is. Ik zal mijn filosofie niet veranderen. We zitten in 1A om te winnen”, zei Teuma daar al eens over. 

Teuma mag dan ook aanvoerder genoemd worden in alle betekenissen van het woord. Met zijn Zuid-Franse en zelfs Maltese temperament zal hij als eerste in de loopgraven opduiken. “Die rol als aanvoerder zit in me. Het is altijd mijn mentaliteit geweest om mensen te pushen, aan te moedigen, te praten, een leiderschapsrol op te nemen. Het stelt me ook in staat om mijn emoties onder controle te houden, om tegen mezelf te zeggen dat ik een belangrijke rol heb en dat ik op mijn taak berekend moet zijn. Hoe meer verantwoordelijkheid ik heb, hoe beter ik ben.”

Niet bezig met statistieken

De aanvoerder van Union is misschien de eerste aanjager van de ploeg, daarnaast toont hij dit seizoen dat hij ook voetballend mee kan in 1A. Zijn techniek is bovengemiddeld en zijn linkervoet een groot wapen in de aanvoer. Momenteel zit hij aan twee goals en drie assists. 

Maar met statistieken is Teuma niet bezig. “Daar richt ik me niet op. Ik ben een middenvelder, mijn inhoud is het belangrijkste. Als je kijkt naar het hoogste niveau, is een Marco Verratti heel weinig beslissend, maar hij is een van de beste middenvelders ter wereld. Ik vergelijk mezelf natuurlijk niet met hem, maar ik zou meer in die klasse zitten. Veel ballen aanraken en er zo weinig mogelijk verliezen. Als ik daarbij ook nog kan scoren is dat mooi meegenomen, maar het is niet mijn prioriteit.”

Intussen is Teuma zelfs uitgegroeid tot international van Malta, al wist hij in eerste instantie niet dat hij Maltese roots had. “Mijn grootvader liet me weten dat zijn grootvader Maltees was”, aldus Teuma. 

Zijn honger is hiermee nog niet gestild. Keert hij ooit terug naar Frankrijk via de grote poort? “Ik heb nooit onder stoelen of banken gestoken dat ik veel ambitie heb. Maar ik ben hier heel gelukkig: mijn familie voelt zich goed, ik verdien goed, ik ben aanvoerder, we zitten in 1A, ik geloof heel erg in het project. Als dat op een gegeven moment niet meer het geval is, zal ik bepaalde deuren openen.”

Zet Union zijn leidersplaats in de Jupiler Pro League nog wat extra in de verf tegen OH Leuven? Vrijdagavond 26 november mogen beide ploegen speeldag 16 alvast openen.

Volg de Jupiler Pro League, inclusief de wedstrijd tussen Union en OHL deze vrijdag om 20u45, het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Proximus Pickx biedt een nieuwe ‘interactieve’ modus aan via zijn app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze nieuwe functie kan je de ploegopstellingen ontdekken, wedstrijdstatistieken analyseren of zelfs de geschiedenis van de afgelopen wedstrijden vinden met slechts één klik. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven door het digitale wiel aan de rechterkant van het scherm te gebruiken. Ervaar de prestaties van je favoriete team als nergens anders!