Nadat transactivisten vrijdag het thuisadres van J. K. Rowling hadden gedeeld op Twitter, heeft de Britse auteur gisteren gezegd dat ze zich niet de mond laat snoeren. "Ik heb nu zoveel doodsbedreigingen gekregen dat ik het huis kan behangen, en ik ben niet gestopt met me uit te spreken", schrijft Rowling op Twitter.
Drie trans activisten verspreidden vrijdag foto's waarop ze voor het huis van Rowling staan en borden met onder andere "trans rechten zijn mensenrechten" omhooghouden. Volgens de schrijfster stelden ze zich zo op, dat haar adres zichtbaar was. De Twitter-accounts van Richard Energy, Georgia Frost en Holly Stars zijn intussen verwijderd. 

"Misschien - en ik gooi het maar op - is de beste manier om te bewijzen dat je beweging geen bedreiging vormt voor vrouwen stoppen met ons te stalken, aan te vallen en te bedreigen", tweette Rowling. Ook minder geprivilegieerde vrouwen liggen volgens Rowling onder vuur omdat ze niet accepteren dat het "sociopolitieke concept gender" het concept sekse moet vervangen, schreef ze nog.

Rowling kwam eind 2019 onder vuur te liggen toen ze op sociale media een artikel bekritiseerde waarin de omschrijving "mensen die menstrueren" voorkwam. Ze grapte dat daar toch een woord voor bestond, doelend op vrouwen. Dat werd haar kwalijk genomen, omdat ook mensen die zich niet als vrouw identificeren, zoals transmannen, kunnen menstrueren. 

Vanwege de vele boze reacties schreef Rowling een blogpost waarin ze aangaf dat ze tegen het "uitwissen" van biologische seksebepaling is, wat weer tot kritiek leidde. Ze ontkent echter transfoob te zijn. Daniel Radcliffe, Emma Watson en Rupert Grint, de sterren van de Harry Potter-franchise, hebben zich al tegen Rowling uitgesproken.