CS:GO: Alle transfers van de Post-Major Shuffle

Door Proximus

Deel dit nieuws

De Major in Stockholm is achter de rug, en dat kan maar één ding betekenen: de Post-Major Shuffle! Zowfat elke organisatie gaat op zoek naar nieuw talent om de Majorwinnaar het vuur aan de schenen te leggen. Wij maakten een overzicht van alle transfers en geruchten die de ronde doen!

Zoals gewoonlijk zorgt het einde van de Major voor een wervelwind aan roster changes. Tijdens deze periode zijn er opvallend veel wijzigingen. De Major viel namelijk in het najaar, en vele contracten lopen in deze periode af. Daarnaast moedigt het RMR-puntensysteem de teams aan om te wachten met transfers tot na de Major.

Het RMR-systeem werd ontwikkeld door Valve, om te beslissen welke teams deel mogen nemen aan een Major. Voor Stockholm vonden er geen Minors (regionale kwalificatietoernooien van de Major) plaats, waardoor alle 24 teams geselecteerd werden op basis van hun RMR-punten. In het reglement staat dat teams maximaal twee nieuwe spelers mogen inschrijven: elke speler die het team verlaat zorgt voor een puntenvermindering van 20%. Om die reden wachten organisaties meestal tot na een Major-evenement om aan hun posters te sleutelen.

Er viel dus heel wat nieuws te rapen in de afgelopen weken. Wij sommen de belangrijkste transfers en geruchten voor je op, met als extraatje enkele toppers die nog geen onderdak gevonden hebben.

Transfers

Astralis

In het Deense kamp van Astralis staan er heel wat wijzigingen op het programma. Na de pijnlijke uitschakeling in de Legends Stage, staat de organisatie op het punt om heel zijn team om te gooien. De contracten van dupreeh, Magisk en zonic lopen eind dit jaar af, en het trio is van plan om andere oorden op te zoeken. Zoals we eerder al berichtten, lijkt hun bestemming het Franse Team Vitality te zijn.

Astralis maakte snel werk van vervangers. Begin november werd een ander Deens drietal voorgesteld, dat het team opnieuw naar de Europese top moet brengen. k0nfig en blameF werden weggeplukt uit het gefaalde roster van Complexity. Als coach werd ave aangesteld, een CS 1.6-veteraan en ex-coach van de voormalige Scandinavische organisatie North.

© Astralis – de recentste aanwinsten van Astralis

Het nieuwe Astralis zal er dus als volgt uitzien:

  • Lukas “gla1ve” Rossander (IGL)
  • Andreas “Xyp9x” Højsleth (Rifler)
  • Philip “Lucky” Ewald (AWP)
  • Benjamin “blameF” Bremer (Lurker)
  • Kristian “k0nfig” Wienecke (Entry Fragger)

De spelers krijgen slechts enkele weken om zich in te werken, want Astralis mikt op de BLAST Finals als debuut van het nieuwe roster. Voor Bubzkji, de zesde man die net voor aanvang van de Major op de bank gezet werd, wordt nog een oplossing gezocht.

Evil Geniuses

Een van de laatste Noord-Amerikaanse tier 1-teams gooit het roer helemaal om. Tegen alle verwachtingen in kreeg EG een ticket voor de Legends Stage van de Major, waar ze kansloos naar huis gestuurd werden. Niet veel later werd het vertrek van IGL stanislaw, oBo en MICHU aangekondigd. Enkel CeRq, Brehze en coach daps blijven zo over. Of EG actief blijft in CS:GO, is nog maar de vraag. Noord-Amerikaans talent is schaars, en een Europees team samenstellen is geen garantie op succes.

Complexity

De “Juggernaut” is niet meer. Twee jaar nadat CEO Jason Lake zijn wens uitspraak om een CS:GO-topteam samen te stellen, nam Complexity afscheid van zijn CS:GO-roster. Het team behaalde wat succesjes in 2020, maar kon dat niveau dit jaar niet meer evenaren. De gemiste kwalificatie voor de PGL-Major bleek de doodsteek voor het team. Interesse in de spelers is er genoeg: drie leden van het team hebben inmiddels ergens anders onderdak gevonden.

Ninjas in Pyjamas

NIP heeft met de transfer van es3tag een nieuwe stap gezet in de uitbouw van een Scandinavisch superteam. De organisatie bestaat nu uit drie Zweden (REZ, Plopski en hampus) en twee Denen (dev1ce en es3tag). Maar NIP wordt geen Engelstalig team: es3tag spreekt net zoals dev1ce Zweeds, alle communicatie zal dus in die taal gebeuren. LNZ is het kind van de rekening: het 19-jarige talent keert terug naar de Young Ninjas, het academieteam van NIP.

© NIP – es3tag speelt vanaf nu in het shirt van de ninja’s.

Team Spirit

Dit CIS-team is vooral bekend als de verrassende winnaar van de recentste The International in DOTA 2. In CS:GO gaat het iets minder goed voor Team Spirit. Een teleurstellend resultaat in de Major zorgde voor het vertrek van chopper, somedieyoung en mir. Een buitenkansje voor Russischtalige teams die nog op zoek zijn naar wat extra vuurkracht.

FunPlus Phoenix

FunPlus Phoenix staat vooral bekend voor zijn goede resultaten in de MOBA League of Legends, waarin ze in 2019 wereldkampioen werden. Het Chinese team probeerde te diversifiëren door begin dit jaar de line-up van GODSENT over te nemen, maar hun avontuur in de FPS van Valve was slechts van korte duur. Na minder dan een jaar staat het volledige roster van FPX al te koop, dat individueel of als team over te nemen is.

Geruchten

G2 Esports

Bij G2 Esports wordt er gesleuteld aan het roster dat nochtans de finale van de Major haalde. De eerste zet is het afscheid van coach maLeK. Dat kondigde de organisatie onlangs aan. Analyst Swani vult voorlopig de positie in, maar over een potentiële vervanger is nog niets bekend. De favoriet om de job over te nemen lijkt de Serviër emi. Zoals we hierboven al schreven, werd het FPX-roster waarvan hij deel uitmaakte pas ontbonden. De speler heeft ook een verleden als coach bij CR4ZY, als ploegmaat van G2-spelers nexa en huNter-.

© Dreamhack – emi tijdens zijn periode als coach bij CR4ZY

Team Vitality

Er staan bij Team Vitality grote veranderingen op til. Shox, Kyojin en coach XTQZZZ zijn op weg naar de uitgang. Volgens betrouwbare bronnen zouden hun vervangers dupreeh, zonic en Magisk heten. De Franse organisatie moet wel nog even geduld hebben: hun contracten bij Astralis lopen pas af in december.

Team Liquid

Eén ding is zeker: de Noord-Amerikanen van Team Liquid blijven tot het einde van 2021 samen. Wat er daarna gebeurt, is moeilijk in te schatten. Het internet gonst van de geruchten. De periode van FalleN als IGL was geen doorslaand succes. Stewie2k zou dan weer naar EG willen verhuizen.

Als vervangers zou de organisatie denken aan een terugkeer van nitr0. De Amerikaanse IGL speelt tegenwoordig voor 100 Thieves in Valorant, maar greep naast een ticket voor de Masters (het equivalent van een Major). Daardoor zal het team maandenlang niet voor de prijzen kunnen strijden, wat nitr0 niet zou zien zitten. Ook shox zou op de radar van Liquid staan, om het verlies van Stewie op te vangen.

Een Braziliaanse reünie

Het vertrek van FalleN bij Team Liquid is zo goed als zeker. De Braziliaan lijkt zijn zinnen gezet te hebben op een reünie met Braziliaanse legendes FNX, fer en coldzera. Het viertal domineerde de CS:GO-scene in 2016 en 2017 en won samen twee Majors. De Zuid-Amerikanen lijken sportief al lang over hun top heen. Maar commercieel is dit project enorm interessant: ze worden nog steeds op handen gedragen door Braziliaanse esport-fans. Dit zou wel eens het meest lucratieve project van het jaar kunnen worden.

Copenhagen Flames

De Copenhagen Flames waren zonder twijfel de verrassing van de afgelopen Major. Het Deense team verbaasde de scene door ongeslagen de Challenger Stage te overwinnen. De Flames grepen uiteindelijk net naast een ticket voor de laatste 8, na een nipte nederlaag tegen NIP. Het succes van de Denen ging niet onopgemerkt voorbij: de eigenaar meldde interesse van verschillende organisaties, en mikt op een verkoopprijs van minstens 500 000 dollar, omdat hij de nieuwe looneisen van de spelers niet meer zou kunnen betalen.

© Copenhagen Flames – De felbegeerde Denen van Copenhagen Flames

Over een potentiële nieuwe eigenaar is nog niets bekend. Gooit een team als Complexity het roer door af te stappen van een internationaal team? Of grijpt een andere organisatie deze buitenkans om zich in de CS:GO-esport in te kopen?

FaZe

Het Europese superteam FaZe is druk op zoek naar een vervanger voor olofmeister. De Zweedse veteraan gaat binnenkort op pensioen. Het gerucht dat al jaren de ronde doet, zou eindelijk waarheid kunnen worden: sterspeler ropz zou op weg zijn naar FaZe. Daar zou hij zich herenigen met voormalig MOUZ-ploegmaat karrigan. MOUZ zou de Australiër jks op het oog hebben als vervanger, een voormalig lid van het ter ziele gegane Complexity.

Copyright afbeelding: Astralis

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top