'Fresh Screens' gaat op spokenjacht met 'Ghostbusters: Afterlife'

Net als elke week zoomt ‘Fresh Screens’ op Pickx+ in op de nieuwste cinemareleases. Deze week zetten we ‘Ghostbusters: Afterlife’ nog eens extra in de kijker, de sequel die de fans van de populaire franchise tranen in de ogen doet krijgen.

37 jaar geleden verscheen de eigenzinnige komedie ‘Ghostbusters’ in de zalen. Die vertelde het verhaal van drie vrienden - later rekruteerden ze een vierde - die uit geldnood een spokenverdelgingbedrijf opstarten. Egon Spengler (Harold Ramis), het excentrieke genie van de bende, vindt technologie uit om spoken te vangen en daarna volgen we de vrienden terwijl ze iedereen ervan overtuigen dat spoken bestaan, hun bedrijf van de grond proberen te krijgen en eerder toevallig op een demon stoten die de mensheid dreigt uit te vagen.

Die film werd geschreven door Dan Akroyd (die de rol van Ray Stantz speelt) en Harold Ramins en geregisseerd door Ivan Reitman. De zoon van de regisseur, Jason, die al op de set rondwandelde toen het origineel gemaakt werd, neemt nu de baton over en regisseerde ‘Ghostbusters: Afterlife’. Nadat een remake van de franchise in 2016 flopte, maakte hij er een missie van om zowel zijn vader als de fans van het origineel niet teleur te stellen, zo vertelt Jason Reitman in ‘Fresh Screens’.

Nieuwe generatie

Net zoals de zoon de regietaken overnam van zijn vader, nemen in het verhaal van ‘Ghostbusters: Afterlife’ de kleinkinderen van de originele Ghostbusters de taken op. Finn Wolfhard (‘Stranger Things’, ‘It’) en Mckenna Grace (‘Captain Marvel’) spelen de kleinkinderen van Egon Spengler, die in een afgelegen boerderij al het oude spokenjagersmateriaal vinden van hun overleden grootvader. Samen met hun vrienden vissen zij uit dat al die proton packs en spokenvallen er met een goede reden zijn achtergelaten.

De nieuwe film is in veel opzichten een eerbetoon aan het origineel. Heel wat verhaalelementen keren terug, zoals de demonen Zuul en Gozer, de Stay Puft Marshmallow Man, en zelfs de oorspronkelijke Ghostbusters. Harold Ramis is intussen jammerlijk overleden, dus vonden de filmmakers het toepasselijk om de film aan hem op te dragen en met het verhaal te tonen dat zijn nagedachtenis én die van zijn personage nog verder blijven leven.

Waar de originele film vooral een droogkomisch vehikel was voor slimme grappen, is dit vervolg eerder emotioneel getint. Dat is deels door de vele verwijzingen naar de eerste generatie Ghostbusters, die een pak fans een stevige dosis nostalgie opleveren. De eerste reacties op sociale media verwijzen dan ook naar de tranen die de fans vooral in het laatste deel van de film moesten wegpinken. Niet alle reacties zijn tot nu toe even positief, maar het origineel heeft de lat dan ook wel erg hoog gelegd. En kijkers zijn alvast unaniem akkoord dat de nieuwe film beter geslaagd is dan de remake uit 2016.

Meer weten over 'Ghostbuster: Afterlife’ en ander filmnieuws? Stem dan aanstaande donderdag om 19u af op Pickx+ voor de nieuwste aflevering van 'Fresh Screens' op Pickx+ (zender 13). Woon je in Brussel en heb je een Nederlandstalig tv-pakket? Dan kan je Pickx+ terugvinden op zender 263. Ontdek het volledig Pickx+-aanbod via de tv-optie ‘All Stars’.

Films

Bekijk alles
Top