Bashir Abdi blikte maandag op een persmoment in Gentbrugge terug op zijn succesjaar 2021, waarin hij olympisch brons won en het Europees marathonrecord verbeterde. Hij geniet met volle teugen van de erkenning die hij nu krijgt. "De boottocht door Gent na de Spelen vergeet ik nooit meer", klinkt het.
Het grote hoofddoel van Abdi waren in 2021 uiteraard de Olympische Spelen. Hij geraakte er maar moeilijk aan de jetlag gewend. "Het medisch team raadde me slaappillen aan, maar die hadden een omgekeerd effect bij mij. Het was net alsof ik cafeïnepillen genomen had." Ondanks het slaaptekort snelde Abdi toch naar brons. "Het is een mirakel dat ik met een medaille uit Sapporo ben teruggekeerd. Dat heb ik te danken aan de steun van Abdi Nageeye, mijn trainingsmaatje. Overal waar ik momenteel kom, gaat het daarover. Daar derde of vierde worden, maakt wel een enorm verschil. Als vierde mag je blij zijn met twee zinnen in de krant, terwijl olympisch brons voor altijd is."

Ondanks het olympisch eremetaal bleef Abdi wat op zijn honger zitten. "Omdat ik me zo moe voelde in Sapporo, vond ik dat mijn seizoen niet 100 procent geslaagd was", vertelt de Gentenaar. "Daardoor vond ik al snel de motivatie om in Rotterdam het Europees record aan te vallen. Daar verliep alles wél volgens plan en daardoor is mijn seizoen uiteindelijk helemaal geslaagd. Ik hoop dat dat record nog tien jaar standhoudt."

Zijn prestaties leveren Abdi momenteel grote erkenning op. "Ik ben er zelf van onder de indruk", klinkt het. "Het beeld van de volle oevers in Gent bij onze boottocht na de Spelen, vergeet ik nooit meer. Zowel op het gala van de Flandrien als op de Zesdaagse van Gent kreeg ik een staande ovatie. Dat is de eerste keer dat er waardering komt van buiten de atletiekwereld."

Zijn successen hoopt de marathonloper ook financieel te verzilveren. Daarom is hij in zee gegaan met We Are Many, het managementbureau dat ook Nafi Thiam begeleidt. "Het is 'now or never' op dat vlak", zegt Abdi. "Ik heb jarenlang in mijn sport geïnvesteerd. Heel lang stond mijn rekening in de min, dus nu is hopelijk het moment gekomen om iets te verdienen."