De Zweedse metalband Sabaton, een internationaal bekende naam in het muziekgenre, stelt vandaag zijn nieuwste album voor aan de internationale muziekpers op een bijzondere locatie: het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis in het Brusselse Jubelpark. Het album "The War to End All Wars" gaat over de Eerste Wereldoorlog, de oorlog die voor België een belangrijke plek in de geschiedenis inneemt. De band heeft gisteren dan ook een rondleiding gekregen in het Legermuseum.
De nieuwe plaat komt op 4 maart volgend jaar uit bij het Duitse platenlabel Nuclear Blast en focust op "de wreedheden, mirakels en gebeurtenissen rond WOI", aldus de band op zijn website. De liedjes gaan onder meer over de aanleiding tot de Eerste Wereldoorlog, het kerstbestand en het Verdrag van Versailles.

Volgens het War Heritage Institute (WHI), de federale instelling voor militair erfgoed, zal het persevenement een "even surrealistische als indrukwekkende setting worden". Vandaag krijgen immers zowat 75 internationale muziekjournalisten in primeur en in aanwezigheid van de band het nieuwe album te horen, midden in het Brusselse Legermuseum omringd door tanks, soldatenuniformen en vliegtuigen. In het museum bevindt zich onder meer een exacte replica van het vliegtuig van de Rode Baron, de beruchte Duitse piloot die tijdens WOI minstens 100 vijandige vliegtuigen neerhaalde. Ook Sabaton wijdde in een vorig album een nummer aan die Rode Baron. 

De band is al sinds donderdag in ons land en blijft nog tot woensdag. Op het programma van Sabaton staan bezoeken aan de Tyne Cot Cemetary in Zonnebeke, de Dodengang in Diksmuide en dus het Brusselse Legermuseum. De mede-oprichter, manager en bassist van de band, Pär Sundström, had het museum in 2019 al eens bezocht en wou dat absoluut als locatie gebruiken voor de internationale promotie van het nieuwe album, aldus het WHI.

Sabaton is geen onbekende voor het Belgische metalpubliek. De Zweden stonden zo al zeven keer op de affiche van Graspop, onder meer als headliner in 2019. Vorig jaar in februari traden ze ook nog op in het Sportpaleis in Antwerpen. Daar zullen ze opnieuw aantreden in maart volgend jaar.