Na twaalf speeldagen in de D1B Pro League, kunnen we twee duidelijke conclusies trekken. KVC Westerlo lijkt met sprekend gemak op weg naar de titel en alle andere teams zijn elkaar zo fel waard dat de strijd om de promotiebarrage én de strijd tegen de degradatie gewoon tegelijk gevoerd wordt.

Dankzij de 1-5 winst van KVC Westerlo bij Lierse Kempenzonen tellen de Kemphanen nu al tien punten meer dan eerste achtervolger Waasland-Beveren. De Waaslanders verloren dit seizoen al even vaak als dat ze wonnen (5x), maar staan toch nog op de belangrijke tweede plek die recht geeft op promotiebarrages.

Lierse K., RWDM en Deinze volgen wel maar op een punt en ook Lommel SK heeft de JPL-degradant nog in het vizier (drie punten achter). Toch moeten de Limburgers op hun beurt eerder naar onderen kijken, want zij staan amper twee puntjes voor op Moeskroen en Virton; de nummers voorlaatst en laatst uit het klassement. Dat maakt ook dat het nummer twee en het nummer laatst uit het klassement amper vijf punten van mekaar af staan.

Op dit moment hebben Moeskroen en RWDM de flow mee. Zij verloren al vier opeenvolgende wedstrijden niet meer, maar in deze vreemde reeks kan het snel weer veranderen. Feit is wel dat alle teams - buiten Westerlo - zo fel aan elkaar gewaagd lijken dat er wekelijks haasje over wordt gedaan zonder dat er iemand effectief kan wegspurten.

Dat resulteert in zeven teams die dit seizoen nog niet de helft van de te behalen punten kon pakken. Op Westerlo na is dus momenteel iedereen gebuisd. Ongezien... zelfs in een reeks als 1B!

Percentage behaalde punten

75%: KVC Westerlo
-----------------------------
47%: Waasland-Beveren
44%: RWDM, Lierse K., SK Deinze
39%: Lommel SK
33%: RE Virton, RE Moeskroen

Nog even voor de volledigheid. De vorige seizoenen had het nummer twee na twaalf speeldagen altijd al meer dan 20 punten.

2016-2017: KSV Roeselare (24 punten)
2017-2018: Beerschot (23 punten)
2018-2019: Union SG (21 punten)
2019-2020: RE Virton (24 punten)
2020-2021: RFC Seraing (22 punten)
2021-2022: Waasland-Beveren (17 punten)