Deze artiesten dragen Freddie Mercury mee in hun hart

Het is ondertussen al dertig jaar geleden dat het overlijden van de frontman van Queen een groot gat in de muziekwereld achterliet. Maar de grote Freddie Mercury blijft voor altijd bestaan in de harten van wie hij geïnspireerd heeft. Zijn muzikale erfenis is dus nog steeds voelbaar in veel van de artiesten van onze tijd. Proximus Pickx heeft een selectie samengesteld van muzikanten die allemaal een vleugje Freddie Mercury in hun act meedragen.

Adam Lambert

Als er één artiest is die Freddie Mercury in het middelpunt van zijn carrière heeft geplaatst, dan is het Adam Lambert wel. De zanger, die in 2009 werd ontdekt tijdens 'American Idol', zorgde voor sterren in de ogen van het publiek toen hij tijdens de audities 'Bohemian Rhapsody' vertolkte. Op de avond van de uitzending had Queen-gitarist Brian May veel berichten ontvangen over deze mysterieuze jongeman uit Indiana. Iedereen raadde de rocker aan hem te ontmoeten: "Hij is Freddies natuurlijke opvolger, hij is degene met wie je zou moeten toeren.”

Tijdens de finale van de show begeleidde de beroemde Britse band de jonge zanger op 'We are the champions'. Sindsdien toert Adam Lambert regelmatig met Queen. En hoewel hij nooit het unieke talent van Freddie Mercury kan vervangen, zorgt hij er wel voor dat het publiek de muziek van de legendarische band kan herbeleven. Adam Lambert is als een muzikale brug tussen de oude en de nieuwe generatie.

Lady Gaga

Haar artiestennaam alleen al doet vermoeden dat deze diva een fan is van de legendarische band Queen. De ‘Bad Romance’-zangeres koos de naam Lady Gaga nadat haar manager per ongeluk ‘Lady Gaga’ schreef in plaats van ‘Radio Gaga’, dit hit van Queen uit 1984.

Mother Monster, zoals haar fans haar noemen, werkte samen met Brian May, de beroemde gitarist van Queen, aan haar derde album 'Born This Way'. Samen schreven ze 'You & I', dat rechtstreeks geïnspireerd is op de melodie van 'We Will Rock You'.

Mika

Sinds zijn debuut wordt de Brits-Libanese zanger vergeleken met Freddie Mercury. In het bijzonder voor zijn zangcapaciteiten, die zeer dicht aanleunen bij die van de Queen-zanger. Naar het schijnt kan Mika net als zijn grote idool vier octaven bestrijken met zijn stem, wat een uiterst impressionant bereik is!

Een van zijn eerste grote hits, ‘Grace Kelly’, was duidelijk een eerbetoon aan de actrice die prinses van Monaco werd. Maar toch zit ook daarin een eerbetoon aan zijn grote idool. Mika zong namelijk: 'So I tried a little Freddie/I've gone identity mad!’ Daarmee verwijst hij rechtstreeks naar Mercury en naar het nummer 'I'm Going Slightly Mad'.

Maar het echte eerbetoon dat hij aan de overleden artiest toekent is het nummer 'Last Party'. Het laatste feest dat hij noemt is het allerlaatste feest dat Freddie Mercury organiseerde. Een feest dat klinkt als een afscheid, want de bariton was net gediagnosticeerd met hiv en aids.

Dave Grohl

Een andere grote ster die een voorliefde heeft voor Freddie Mercury, is Dave Grohl. Het Foo Fighter-lid beschouwt de Queen-zanger als de beste rockbandleider ter wereld. Hij herinnert zich vooral, net als vele anderen, het optreden van de zanger tijdens 'Live Aid' in 1985.

Dit optreden werd legendarisch, niet alleen omdat Freddie Mercury die dag eigenlijk niet kon zingen vanwege een keelontsteking en toch een spetterend optreden gaf. Maar vooral omdat hij in perfecte harmonie was met zijn publiek. Hij deed hen meer en meer meezingen, zodat er uiteindelijk een publiek van 90.000 man met hem meezong in de Queen-nummers.

Dit optreden blijft voor iedere rockster een magisch moment in de muziekgeschiedenis. Daarom heeft Dave Grohl twee foto's bij zich voor hij het podium opgaat. Een van hem die handen schudt met voormalig president Obama en de andere van Freddie Mercury tijdens een van zijn shows.

Psy

Een ster in een heel andere categorie werd ook weggeblazen door 'Live Aid'. We hebben het over de Koreaanse popster die ons in 2012 de hele zomer liet dansen op 'Gangnam style'. Het was Freddie Mercury die Psy voor het eerst inspireerde om op te treden.

De popster vertelde The Sun dat hij nog maar een tiener was toen hij het Wembley Stadium voor het eerst live op TV zag in Zuid-Korea. "Als Queen niet in Wembley was geweest, was ik geen popster geworden. Toen ik een kind was, keek ik naar Freddie Mercury met al die fans in de palm van zijn hand. Hij is de beste", zei hij. Muziek heeft dus nooit grenzen gekend.

Katy Perry

Katy Perry is ook een van de meest extravagante sterren van onze generatie. En als iemand haar geïnspireerd heeft om te zijn wie ze is en zich uit te leven op het podium, dan is het Freddie Mercury wel. Sinds haar begindagen in de muziek heeft de zangeres herhaaldelijk bewezen welke belangrijke rol de bariton in haar leven heeft gespeeld. Sinds haar eerste tournees heeft ze nooit een gelegenheid voorbij laten gaan om haar favoriete nummer 'Don't stop me now' te brengen.

Ontdek ‘The Show Must Go On: The Queen + Adam Labert Story’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Op 4 december kan je ook kijken naar 'Bohemian Rhapsody' om 21u20 op Eén!

Muziek

Bekijk alles
Top