Novak Djokovic heeft vrijdag verklaard dat hij de profbond voor tennissters (WTA) steunt in de zaak Peng Shuai. WTA-voorzitter Steve Simon dreigt ermee geen competities meer te laten plaatsvinden in China als Peking geen duidelijkheid verschaft over de veiligheidssituatie van de tennisspeelster.
"Ik steun de verklaring van de WTA", zei het Servische nummer 1 van de wereld op een persconferentie in Turijn, na zijn derde zege in evenveel matchen op de ATP Finals. "Het zou wat vreemd zijn toernooien te laten plaatsvinden in China zonder dat deze situatie uitgeklaard is. Ik begrijp waarom de WTA deze positie inneemt."
De 35-jarige Peng, voormalig nummer 1 van de wereld in het dubbelspel, beschuldigde eerder deze maand de voormalige Chinese vicepremier Zhang Gaoli op het Chinese sociale medium Weibo van seksueel misbruik. Kort na de beschuldiging werd het bericht verwijderd en sindsdien lijkt Peng van de aardbodem verdwenen. Chinese staatsmedia gaven een e-mail vrij die van haar hand zou zijn, maar er zijn twijfels over de authenticiteit.