'Three Billboards Outside Ebbing, Missouri' op VTM4: de drukke agenda van Frances McDormand

Vanavond zendt VTM4 het met twee Oscars bekroonde 'Three Billboards Outside Ebbing, Missouri' uit, met Frances McDormand in de glansrol van de wanhopige moeder van een vermoorde dochter. Het aangrijpend drama, gekruid met een aandoenlijk snuifje humor, zette McDormand op de filmkaart. Bij welke filmprojecten is de actrice dezer dagen betrokken?

In 1984 ging Frances McDormand zich op 27-jarige leeftijd in New York vestigen. Haar eerste filmrol was die van Abby in 'Blood Simple', de debuutfilm van de broers Joel en Ethan Coen. In 1988 castte Alan Parker - regisseur van 'Midnight Express' - haar in 'Mississippi Burning'. In die thriller draait het om de verdwijning van drie mensenrechten-activisten. Het leverde haar een Oscarnominatie op in de categorie beste actrice in een bijrol, die ze niet kon verzilveren. 

Het bleek bijzonder goed te klikken tussen Frances en Joel Coen. De twee werden een koppel, stapten in 1984 in het huwelijksbootje en adopteerden een zoon. McDormand werd een vertrouwd gezicht in de producties van de Coens: ze dook op in 'Raising Arizona', 'Miller’s Crossing' en in de felbejubelde misdaadfilm 'Fargo'. Voor die laatste rol won McDormand de Oscar voor beste actrice en sleepten de Coens het beeldje voor beste originele scenario in de wacht. Ze speelt in de film op onnavolgbare wijze Marge Gunderson, een zwangere politievrouw die een schietpartij waarbij een agent omkwam moet onderzoeken.

Nomadland

In 2016 stond ze op de set van 'Three Billboards Outside Ebbing, Missouri', waarin ze Mildred vertolkt. De lichtjes cynische vrouw wil de lokale politieafdeling aanporren om wat meer vaart te zetten achter de zoektocht naar de moordenaar van haar dochter. Om hen onder druk te zetten huurt ze grote reclamepanelen, waarop ze een niet mis te verstane boodschap laat drukken voor sheriff Willoughby. De arm der wet heeft het allesbehalve onder de markt met de koppige en niet-op-haar-mond-gevallen Mildred. Haar glansrol leverde McDormand een tweede keer de Oscar voor beste actrice op.

Sindsdien was McDormand nog op het witte doek te zien in de bejubelde topproducties 'Isle of Dogs' van Wes Anderson, 'Nomadland' van Chloé Zhao en 'The French Dispatch' van Wes Anderson. Voor haar hoofdrol in 'Nomadland' won ze een derde Oscar voor beste actrice. Het met drie Oscars bekroonde drama, waaronder die voor beste film, gaat over een 60-jarige, havenloze vrouw (McDormand) die in de nasleep van de kredietcrisis begint aan een reis door het westen van de Verenigde Staten. Ze gaat op pad om een leven buiten de conventionele samenleving te verkennen als een moderne nomade.

'Nomadland' is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Lady Macbeth

Eind dit jaar is McDormand als Lady Macbeth te zien in de bioscoopadaptatie van het klassieke toneelstuk van William Shakespeare. Joel Coen nam de regie van 'The Tragedy of Macbeth' in handen. McDormand (die de film ook mee produceerde) stond op de set met o.a. Denzel Washington, Bertie Carvel, Alex Hassell en Corey Hawkins. Met 'The Tragedy of Macbeth' zou McDormand als allereerste persoon ooit twee keer op rij genomineerd kunnen worden voor zowel de Oscar voor beste film als die voor beste actrice.

In de loop van volgend jaar is McDormand op het witte doek te zien in de verfilming van de bestseller 'Women Talking' van Miriam Toews uit 2018. McDormand is eveneens producente van de film, over een groep vrouwen die in een afgelegen, religieuze mennonietenkolonie wonen in Bolivia en worstelen om de reeks seksuele geweldplegingen door de mannen in de kolonie te verzoenen met hun geloof. Het boek werd gelauwerd door onder meer The New York Times en The Washington Post. De rest van de cast bestaat o.a. uit Ben Whishaw, Rooney Mara en Claire Foy. De opnames vonden deze zomer plaats in Toronto.

Bekijk 'Three Billboards Outside Ebbing, Missouri' vanavond om 20u35 op VTM4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Films

Bekijk alles
Top