Komt er ooit nog een vervolg op 'The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2'?

Vanavond zendt Play5 de fantasyfilm 'The Twilight Saga: Breaking Dawn' uit, met Kristen Stewart en Robert Pattinson als moderne vampiers. De populaire tienersaga eindigde in 2012 en bracht meer dan 1,3 miljard dollar in het laatje. Alle sterren stonden gunstig voor een vervolgfilm, maar waarom is die er (nog) niet gekomen?

De nieuwe eigenaar van de vampierenfranchise is Lionsgate, dat Summit Entertainment in 2012 overnam. Wat weerhoudt Lionsgate ervan om nieuwe 'Twilight'-films te maken? Los van het financieel argument, spelen een aantal factoren daarin een rol.

Ten eerste: zal de originele cast terugkeren in een eventueel vervolg? Dat is lang niet zeker. Rond de periode waarin de laatste 'Twilight'-film verscheen was de vampiergekte aan het uitdoven. De hoofdrolspelers sloegen andere wegen in. De cast koos voor heel diverse projecten, en veel castleden wilden de associatie met de romantische tienerfranchise van zich afschudden. 

Kristen Stewart kreeg in 2018 de vraag voorgeschoteld of ze ooit zou terugkeren naar de 'Twilight'-franchise. De actrice ziet die periode als een afgesloten hoofdstuk. Zelfde verhaal bij haar coster, Robert Pattinson. Hij verscheen intussen in films als 'The Lighthouse' en 'Tenet', en trekt het Batman-plunje aan voor Matt Reeves' aankomende DC-film 'The Batman'. Zijn drukke agenda laat een terugkeer naar de set van 'Twilight' onmogelijk toe. Voorlopig.

Geen boeken meer om te verfilmen

Een tweede vraagteken wat een mogelijke sequel betreft is het bronnenmateriaal: de boekenreeks van Stephenie Meyer is volledig verfilmd, en dus zou de jeugdboekenschrijfster ofwel een nieuw 'Twilight'-boek moeten schrijven, ofwel zou een scenarist een vervolg op het verhaal van Bella en Edward uit zijn/haar duim moeten zuigen. Of de makers moeten hun toevlucht zoeken tot andere boeken en spin-offs uit hetzelfde universum.

Een mogelijke piste is 'Life and Death: Twilight Reimagined', het boek dat Meyer in 2015 publiceerde. Het is een hervertelling van de romance tussen Bella en Edward, waarin de personages Beau Swan en Edythe Cullen centraal staan. Het verhaal valt – behoudens een paar kleine details – bijna exact samen met de plot van de eerste film. Wellicht zullen heel wat 'Twilight'-fans staan popelen om het verhaal van Beau en Edythe op het grote scherm te zien. 

Een tweede optie is de novelle 'The Short Second Life of Bree Tanner' uit 2010, die inzoomt op één van de nieuwelingen in het leger van Victoria, Bree Tanner, van kort na haar transformatie tot vampier tot haar dood in het derde boek 'Eclipse'. Het verhaal vertelt ze vanuit haar perspectief. Het is een complex personage, dat zich mogelijks leent tot een verfilming.

Uiteindelijk zijn de kansen op een nieuwe 'Twilight'-film klein, maar niet onbestaand. Afwachten dus.

Bekijk 'Twilight V - Breaking Dawn - Part 2' vanavond om 20u35 op Play5 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil! Ontdek de 'Twilight'-films op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Films

Bekijk alles
Top