Stuntcoördinator Olivier Bisback over het stuntwerk in ‘Undercover’: “Het meest uitdagende werk op de set? Tom Waes intomen!”

De Belg Olivier Bisback is een ervaren rot in het stuntvak. De door de wol geverfde stunt- en gevechtscoördinator haalde in zijn carrière de gevaarlijkste toeren uit en leidde de meest spectaculaire stunts in goede banen. Op zijn track record staat stuntwerk in zowel Vlaamse producties zoals ‘Windkracht 10’, ‘Vermist’ en ‘Loft’, als in buitenlandse topproducties zoals ‘Flawless’ en ‘The Eagle Path’. Proximus Pickx legde Bisback op de rooster over zijn stuntwerk in het derde seizoen van ‘Undercover’: “Tom Waes vergeet soms dat hij geen dertig meer is.”

Olivier Bisback volgde in 2001 in Los Angeles een opleiding ‘cinema training’, waar hij de kans kreeg om samen te werken met de grootste stunt- en gevechtscoördinators van Hollywood. Terug in België werd Bisback aangeworven door regisseur Jan Verheyen voor zijn film ‘Alias’. Het bleek het startschot van een rijke carrière. In 2004 studeerde hij als eerste en enige Belg af aan de International Stunt School in Seattle.

Door zijn expertise en knowhow is hij een veelgevraagde stunt- en gevechtscoördinator voor films en televisieproducties in binnen- en buitenland. Hij stond op de Vlaamse filmsets van onder meer ‘Team Spirit’, ‘Firmin’, ‘Windkracht 10’, ‘Ben X’, ‘Vermist’, ‘Loft’, ‘Oud-België’ en ‘Meisjes’. Voor de Vlaamse tv was hij stunt- en gevechtscoördinator voor o.a. ‘Flikken’, ‘Witse’, ‘Aspe’, ‘Zone Stad’, ‘Spoed’, ‘Familie’, ‘Kinderen Van De Windt’, ‘Wolven’, en ‘Code 37’. In 2006 werkte hij mee aan de film ‘Flawless’ met Demi Moore. Sindsdien wordt hij ook in Hollywood gevraagd, onder meer voor ‘JCVD’ en ‘The Eagle Path’, beiden met zijn jeugdidool Jean-Claude Van Damme.

Dag Olivier. Wat is de jobomschrijving van een ‘stunt & fight coördinator’?

“Ik krijg een scenario doorgestuurd en neem dat door. Vervolgens analyseer ik welk stunt- of vechtwerk uitgevoerd kan worden door de acteurs zelf, en wat niet. Als het te hoog gegrepen is voor de acteurs zoek ik stunt doubles of doe ik het zelf. Als ik oordeel dat de scène wel haalbaar is voor de acteurs, stoom ik hen tijdens trainingen klaar om de stunts zo veilig mogelijk uit te voeren.”

"Spectaculaire vechtscène in 'Undercover'"

Wat is de spectaculairste stunt die je tot nu toe hebt uitgevoerd op een filmset?

“Ik heb ooit het stuntwerk gedaan in een film van regisseur Brian De Palma (‘Mission: Impossible’, ‘Scarface’). Ik was toen de stunt double van acteur Nikolaj Coster-Waldau (‘Game Of Thrones’). In de scène hing ik aan een dakgoot te bungelen en moest naar beneden vallen op een klein marktkraampje. Dat was rock-'n-roll (lacht). Er stond een klein kratje met tomaten in dat kraampje, met een verstevigde houten hoek. Ik ben met mijn oksel op die hoek beland; dat stuk hout ging dwars door mijn leren vest en had mijn oksel doorboord.”

In het derde seizoen van ‘Undercover’ gaan Tom Waes en Frank Lammers met elkaar in de clinch. Wat kan je daarover vertellen?

“Het enige wat ik daarover mag zeggen: het is heel spectaculair. Heel dynamisch en actief. Tom en Frank hebben die scène voor 90 procent zelf gedaan. Natuurlijk heb ik gecoördineerd, en vooraf hebben we een tweetal repetities gedaan om de choreografie erin te stampen. Op het einde is er nog een spectaculaire stunt met een stunt double.”

Wat was voor jou het meest uitdagende aan het stuntwerk voor ‘Undercover’?

“Mijn twee hoofdacteurs intomen. Tom Waes heeft een ‘alles kan, alles mag’-attitude: ‘Go go go!’, het moet vooruitgaan. Hij gaat iedere opname tot het uiterste. Als je Tom zou laten doen… (lacht). We hebben hem ook de volgende ochtend nodig op de set, hé. Hij vergeet soms dat hij geen dertig meer is (lacht). Maar voor alle duidelijkheid: er zijn geen ongelukken gebeurd op de set.”

Bekijk het derde seizoen van 'Undercover' vanavond om 20u40 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Films

Bekijk alles
Top