“Welkom in Team Natalia!” – Dit was de week van ‘De Slimste Mens Ter Wereld’

Films |

Ook deze week werd er duchtig gequizd in de studio’s van ‘De Slimste Mens’ in Vilvoorde. Daar bezocht een hond de studio op dezelfde dag als Gert Verhulst, maar praten deed het dier niet. Nog opvallender dan dat kleine mirakel: twee Nederlanders domineerden het programma van start tot finish.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Chef-kok Marcelo Ballardin en Nederlandse zangeres Merol werden maandag vervoegd door nog een Nederlander, Arjen Lubach. De televisiemaker en cabaretier won in 2012 de Nederlandse versie van De Slimste Mens en kon daardoor geen vals bescheiden antwoord geven op zijn eerste vraag. Ja, hij kan de Slimste Mens Ter Wereld worden, want hij is het al.

Geen twee Nederlanders zonder drie, moeten ze bij de productie gedacht hebben. In de jury zat dan ook onze Vlaamse Nederlander, Jan-Jaap Van Der Wal. En verder was het thema duidelijk in de eerste ronde: ‘Welkom in Vlaanderen’. Zo werd de kandidaten gevraagd om de Vlaamse woorden ‘valling’, ‘vogelpik’ en ‘zwanzen’ in een zin te gebruiken. Alle drie gokten, op aangeven van Merol, op een Vlaamse lekkernij.

In de quiz stoomden de twee Nederlanders vooruit en lieten hun Braziliaanse tegenstander vlot achter. Lubach won dankzij goed aanvulwerk tijdens de videorondes en stuurde landgenoot Merol naar de finale tegen Ballardin met meer dan 200 seconden voorsprong. Deze aflevering gebeurde er geen mirakel - na een niet bijster vlotte finale werd de chef-kok met 110 seconden overschot aan de kant gezet.

Op woensdag werden de twee Nederlanders vervoegd door de halve cast van ‘Fuck you very, very much’. Het was uiteindelijk actrice Daphne Wellens die het kortste/langste strootje (zo u wil) trok en plaats mocht nemen naast Lubach. Al had die laatste het wel moeilijk met die nieuweling, die samen met jurylid Frances Lefebure naar de studio was gekomen én een film had gemaakt waarin haar borsten de stemmen hadden van Michael Pas en Axel Daeseleire.

Op het vlak van quizzen ging het bij momenten moeizaam. Wellens had zichzelf omschreven als iemand die niet veel wist maar wel lief was, maar stond desondanks na twee ronden aan de leiding. Lubach blokkeerde op zijn puzzel en Merol was in haar fotoronde over tennistermen heel even het noorden kwijt. Licht geïrriteerd zette ze dan in de filmpjesronde de afterburners aan en vlamde met vijf juiste antwoorden over ‘The Crown’ en goede aanvullingen naar vijf deelnames. Een zekere plaats in de finaleweken was haar deel.

In een gelijk opgaande finale kreeg Lubach een black-out over Britse premiers en een flater over Sharon Tate (niet Marilyn maar Charles Manson) maar werd daar uiteindelijk niet op afgestraft door Wellens. Hij wist meer over landen op het Arabisch schiereiland, waardoor Wellens haar boeltje mocht pakken.

Fanclub

Op woensdag nog een kandidaat met fanclub: Dorian Liveyns, musicalacteur, had zijn man James Cooke meegenomen. Manlief zat in de jury met zijn andere partner, dan wel in crime, Gert Verhulst. Een intern getransplanteerd GoPlay-duo dat goed werkt, ook in andere studio’s. Zeker wanneer de hond van James en Dorian de studio betreedt, onder luide oeh’s en aah’s en Arjen die vreest/verwacht dat de hond gaat beginnen praten.

Liveyns dwong zijn Nederlandse tegenstand tot het uiterste. Lubach had het moeilijk in de eerste rondes, waaronder zijn fotoronde over Franse woorden eindigend op -o. Hij deed een grote inhaalbeweging in de filmpjesronde, met een fragment over Loekasjenko. “Gered door Loekasjenko, dat is ook de eerste keer dat iemand dat kan zeggen”, merkte hij op. Door nog Maserati uit zijn brein te persen, eindigde hij net boven Liveyns, die maar nipt de finale moest spelen.

In de finale moest Merol aan de slag door een achterstand van negentig seconden, die ze na twee vragen wel goed had gemaakt. Listig liet ze zich zakken bij de voorlaatste vraag, om dan met ‘Spectre’ en ‘Skyfall’ bijna bibberend van de stress de musicalacteur naar huis te spelen. Die werd vanuit de coulissen bedankt met een luide “I Love You!”

Ook de laatste aflevering van deze week werd gedomineerd door de twee Nederlanders, ondanks de toevoeging van het erg vlotte multitalent Jaouad Alloul. Om in the winning mood te komen, speelden de juryleden ook ‘The Voice’, waar Alloul ooit nog aan meedeed en het tot in de kwartfinale schopte. Na een mooie zangvertoning van Alloul riep Bart Cannaerts vanachter de jurybank in zijn beste Kempisch: “Welkom in Team Natalia!” Cannaerts merkte ook op dat alle dingen die Alloul wél doet (podcasten, patissier, performen), met ‘p’ beginnen. Dus kreeg Alloul twee opties: ‘primus van de klas’ of ‘prutser van de avond’.

De avond van de nieuwkomer neigde eerder naar de tweede ‘p’ want hij bleek vanaf het begin geen match voor de twee Nederlanders. Lange tijd leek Merol de overwinning binnen te hebben maar drie vliegensvlugge aanvullingen van Arjen bij het laatste filmpje zorgde ervoor dat de cabaretier zich zonder een finalebeurt naar de finaleweken katapulteerde.

In de finale maakte Jaouad zijn achterstand nog goed maar werd hij genekt door vier goede antwoorden van Merol over Roger Federer. De Nederlandse wist dan toch meer over tennis dan ze zelf dacht.

Het Nederlandse duo wordt maandag vervoegd door een rapper: Glints.

Bekijk ‘De Slimste Mens ter Wereld’ van maandag tot donderdag om 21u35 op Play4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top